gun gd17b3e8a7 1920

Somalische president verklaart de oorlog aan Islamitische terreurorganisatie Al-Shabaab

Buitenlandjan 18 2023, 18:30
Islamistische terreurorganisatie Al-Shabaab is verantwoordelijk voor de aanslag op een militaire basis in Somalië. Bij de aanslag zijn zeker 35 mensen om het leven gekomen. De Somalische President wil een “totale oorlog” voeren met de terreurorganisatie.
Vooralsnog is er niets bekend over eventuele burgerslachtoffers. Wel zijn er 20 Somalische soldaten en 15 terroristen van Al-Shabaab om het leven gekomen. De militaire basis, die op 60 km afstand van de hoofdstad Mogadishu ligt, is voorheen in handen geweest van de terreurorganisatie. De aanslag is inmiddels opgeëist door de terreurorganisatie. Al-Shabaab is een vertakking van Al Qaida. Zowel de terreurorganisatie als de Somalische overheid claimen nu de militaire basis in handen te hebben.
De Terreurorganisatie is al jaren dominant aanwezig in Somalië en heeft als doel de Somalische overheid af te zetten om vervolgens een streng islamitische regering te installeren. De Somalische overheid doet er alles aan af te rekenen met de terreurorganisatie. De president Hassan Cheikh Mohamoud heeft al aangeven een “totale oorlog” te willen voeren. De Somalische overheid heeft vrij recent nog de stad Haradhere terugveroverd waar Al-Shabaab jarenlang de baas is geweest.
Al het geweld in het Afrikaanse land zorgt voor grote problemen bij de bevolking. Zo zouden er al meer dan 200.000 burgers geen toegang meer hebben tot voedsel en water. Ook vanuit de Verenigde Naties wordt inmiddels aan de bel getrokken.
Het aantal mensen wat het land ontvlucht zal naar verwachting verder gaan oplopen. Naast al het geweld is nu ook de hongersnood een probleem waardoor steeds meer mensen een poging zullen wagen om het land te verlaten. Wanneer de terreurorganisatie Al-Shabaab het voor elkaar krijgt om de macht te grijpen in het Afrikaanse land zal de bevolking het zelfde lot kennen als de bevolking in Afghanistan, waar de Taliban inmiddels al een geruime tijd de scepter zwaait.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten