shutterstock 1894521214

Volkskrant jubelt over onderdrukking religie in Oekraïne

Buitenlandjan 08 2023, 9:30
Recentelijk heeft de Volkskrant een artikel gepubliceerd waarbij gevierd wordt dat de Oekraïense autoriteiten de grootste kerkgemeenschap van het land verboden hebben en haar kerkgebouwen aan de nationalistische eigen kerk hebben gegeven. Dit is in strijd met de vrijheid van religie, een fundamenteel mensenrecht dat beschermd wordt door verschillende internationale verdragen en grondwetten. Het betekent dat iedereen het recht heeft om vrij te kiezen welke godsdienst ze willen volgen, of dat nu het christendom, het boeddhisme, het hindoeïsme of geen godsdienst is, en dat ze dit openlijk mogen belijden zonder bang te hoeven zijn voor vervolging of discriminatie. De Volkskrant's positieve reactie op deze actie van de Oekraïense autoriteiten is extreem problematisch en staat in tegenstelling tot de belangrijke waarden van de vrijheid van religie.
In het artikel gaat het om de belangrijkste kathedraal van het Holenklooster in Kiev. Het Holenklooster is een belangrijk orthodox klooster in Oekraïne dat bestaat uit een ensemble van bovengrondse en ondergrondse gebedsruimtes uit de 11de tot 19de eeuw. Het was eigendom van de oude Orthodoxe Kerk, welke naar de hoofdzetel van de Russisch orthodoxe kerk in Moskou luistert. Vorige week heeft de Oekraïense regering echter besloten om het Holenklooster over te nemen en het aan de nationalistische Oekraïense orthodoxe kerk te geven. Dit is een controversiële actie die in strijd is met de vrijheid van religie en die veel Oekraïners tot afschuw stemt. Maar niet de Volkskrant. Daar vieren ze zowaar feest.
De vrijheid van religie is een fundamenteel mensenrecht dat beschermd wordt door verschillende internationale verdragen en grondwetten. Het betekent dat iedereen het recht heeft om vrij te kiezen welke godsdienst ze willen volgen, of dat nu het christendom, het boeddhisme, het hindoeïsme of geen godsdienst is, en dat ze dit openlijk mogen belijden zonder bang te hoeven zijn voor vervolging of discriminatie. Dit recht omvat ook het recht om te kunnen samenkomen voor godsdienstoefeningen en het recht om te kunnen onderwijzen en verspreiden over de eigen godsdienst.
Het verbod op de grootste kerkgemeenschap van Oekraïne en het afpakken van haar kerkgebouwen om ze aan de nationalistische eigen kerk te geven, is in strijd met de vrijheid van religie. Het is immoreel om mensen te dwingen om zich aan te sluiten bij een bepaalde religie of om hun eigen religieuze gebouwen af te nemen en aan een andere groep te geven. Dit soort acties kunnen leiden tot verdeeldheid en conflicten tussen religieuze groepen en kunnen ook leiden tot vervolging en onderdrukking van minderheidsgroepen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden
Het feit dat de Volkskrant dit als een "triomf" voor de Oekraïense orthodoxe kerk beschouwt, is extreem problematisch. Het is belangrijk dat media objectief berichten over religieuze conflicten en dat ze het belang van de vrijheid van religie benadrukken in plaats van partij te kiezen voor één bepaalde groep. Het is de taak van de media om mensen te informeren over belangrijke kwesties, niet om het te vieren wanneer een groep mensen hun religieuze vrijheden ontnomen worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten