52038127300 bb1051d0fe c

VS wil raketafweersystemen voor de middellange en lange afstand aan Zelenski leveren

Buitenlandjun 27 2022, 12:06
Volgens CNN gaat het Witte Huis deze week besluiten dat de VS raketafweersystemen voor de middellange en lange afstand aan Kiev leveren. Dit wordt weer een nieuw hoofdstuk in de escalatie tussen het Westen en Rusland. De vraag is wat wordt de tegenzet van Poetin?
De zender meldt dat Washington dit besluit deze week bekend gaat maken. Kiev wordt waarschijnlijk voorzien van andere soorten militaire hulp, waaronder artilleriemunitie en contrabatterijradars. Oekraïense functionarissen hebben gevraagd om het raketafweersysteem, bekend als een NASAMS-systeem,  dit systeem kan doelen op meer dan 160 kilometer afstand raken. 
Met dit voornemen van de Verenigde Staten klimmen we weer een trede op de escalatieladder. Omdat de Amerikaanse raketafweersystemen snel kunnen worden uitgerust met aanvalsraketsystemen. Poetin heeft herhaaldelijk gezegd dat hij de levering van zulke raketsystemen aan Oekraïne niet zal accepteren. Volgens het Kremlin zal het voor destabilisering zorgen in de regio. Volgens ons is Rusland juist Oekraïne binnengevallen en niet andersom. Het blijft een bijzondere gewaarwording met welke perceptie Rusland naar de wereld kijkt.
Zelenski: "Wit-Russen laat je niet de oorlog in slepen!"
In een video toespraak heeft Zelenski zondag de Wit-Russen oproepen zich niet de oorlog van Rusland tegen Oekraïne in te laten slepen. De Witte-Russen zijn "geen slaven" van Rusland volgens Zelenski. Zij hoeven dus niet te dienen als "kanonnenvoer". "Jullie hoeven niet te sterven", benadrukte de Oekraïense president. Volgens Zelenski wil het Kremlin alles voor Wit-Rusland beslissen. Hij riep de bevolking op zich daartegen te verzetten. Dat kan dus een bloedbad worden in Wit-Rusland omdat het regime van Loekasjenko het tegengeluid in zijn land hard onderdrukt. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten