14086693619 1d5641df7d c

'Wappies' krijgen wéér gelijk: Brussel wil Europees patiëntendossier na 'succes' QR-code

Buitenlandmei 03 2022, 19:19
De Europese Commissie komt weer eens met een voorstel waar geen burger om heeft gevraagd en niemand op zit te wachten. Zij willen een Europees elektronisch patiëntendossier en natuurlijk zitten er flinke addertjes onder het gras!
Brussel wil het voor artsen mogelijk maken om eenvoudig toegang te krijgen tot medische dossiers. Handig voor wanneer je in het buitenland zit en je medicijnen kwijt bent of medische hulp nodig hebt, zo stelt men in De Telegraaf.
Maar daar komt 'ie: Brussel wil de gezondheidsgegevens óók gebruiken voor een database voor onderzoekers, overheidsinstellingen en de industrie. En ach, als je er nieuwe vaccins mee kunt maken of betere besluiten door kunt nemen op het gebied van volksgezondheid, dan moeten overheden dat ook gewoon kunnen doen.
Het is echter nadrukkelijk niet de bedoeling dat zorgverzekeraars die data gaan gebruiken om hun premies aan te passen. Dat zullen ze natuurlijk nóóit doen, want dat zijn zulke lieverdjes.
Je weet dat het misgaat met dit idee als de Europese Commissie de QR-code aangrijpt als succesverhaal en gebruikt als argument om de Europese gezondheidszorg verder te gaan digitaliseren. Dat kan alleen maar misgaan, vooral als je kijkt naar hoe overheden op dit moment omgaan met digitale veiligheid en privacy.
Je kunt er donder op zeggen dat als dit Europees elektronisch patiëntendossier er komt, het binnen de kortste keren wordt gekoppeld aan een digitaal identiteitsbewijs, samen met de digitale bankrekening van centrale banken. Mooi makkelijk voor de burger en nog makkelijker voor Brussel als de burger iets doet wat hen niet aanstaat.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Het is nu al overduidelijk dat die data gaat worden misbruikt. Als ze het zelf niet doen dan reken maar dat de boel een keer gehackt wordt of dat bedrijven om de haverklap een boete moeten betalen omdat ze stiekem tóch misbruik hebben gemaakt van de data. En EU-lidstaten zullen wel even tegenstribbelen en hier en daar wat kanttekeningen bij het plan plaatsen, maar uiteindelijk gewoon tekenen bij het kruisje.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten