shutterstock 2403377149

Zelensky hangt vlag uit na benoeming van Mark Rutte als NAVO-chef: "Verwacht dat werk in goed tempo doorgaat"

Buitenlandjun 26, 21:00
Rutte">Mark Rutte zwaait officieel af als premier en stapt zo het warme bad van de NAVO in als de kersverse secretaris-generaal. Dit nieuws komt als een geschenk uit de hemel voor de Oekraïense president Zelensky">Volodymyr Zelensky, die inmiddels de vlag heeft uitgehangen vanwege de benoeming van Rutte.
Zelensky schrijft op X dat de afzwaaiende premier een "principiële en sterke leider" is "die zijn daadkracht en visie de laatste jaren veelvuldig heeft laten zien". De Oekraïense filmster en president feliciteert Rutte en voegt daar direct met enige passief-agressieve toon aan toe dat "als meneer Rutte in oktober de post overneemt van Jens Stoltenberg, we verwachten dat ons gezamenlijke werk voor het beschermen van mens en vrijheid in de hele Euro-Atlantische gemeenschap in goed tempo zal blijven doorgaan."
In Rusland zijn ze - zoals verwacht - minder onder de indruk van Rutte als de nieuwe NAVO-chef; het Kremlin heeft gereageerd op zijn aanstelling met de boodschap dat deze weinig verandering zal brengen in de houding van de NAVO.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
Rutte zelf heeft via X ook gereageerd op zijn benoeming, waarbij hij verklaart: "Het is een enorme eer om benoemd te worden tot secretaris-generaal van de NAVO. Het bondgenootschap vormt de hoeksteen van onze gezamenlijke veiligheid. Ik zie het als een grote verantwoordelijkheid en dank mijn bondgenoten voor hun vertrouwen. Ik kijk ernaar uit om in oktober met volle energie aan de slag te gaan als opvolger van @jensstoltenberg, die de NAVO 10 jaar lang uitstekend heeft geleid en die ik altijd enorm heb bewonderd."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten