7557187368 564d05dedc z

''Zweden & Finland bij de NAVO: Russische zeehaven Kaliningrad afgesloten.'' Russen pikken dit niet!

Buitenlandapr 14 2022, 14:10
Aan de Oostzee ligt de Russische marinehaven Kaliningrad. Nu Zweden en Finland lid van de NAVO willen worden zijn de Russen bang dat de haven van Kaliningrad afgesloten wordt. De Russen pikken dit niet!
Rusland heeft gewaarschuwd dat zij niet langer uitsluiten dat de Baltische staten kernwapenvrij blijven als Finland en Zweden lid worden van de NAVO, en zegt dat zo'n dergelijke stap hen zal dwingen de Russische verdediging in de regio te versterken door bijvoorbeeld nucleaire wapens in Kaliningrad te plaatsen.
"Er kan dan niet meer worden gesproken over een kernwapenvrije status voor de Oostzee - de balans moet worden hersteld", zei Dmitry Medvedev, vice-voorzitter van de Russische Veiligheidsraad en de voormalige president van het land, donderdag in een verklaring op zijn officiële Telegram-kanaal.
In dezelfde verklaring zei Medvedev dat de toevoeging van Finland en Zweden aan de militaire alliantie slechts een paar tegenstanders meer zijn voor Rusland. "Twee minder, twee meer - met hun belang en bevolking is het geen groot verschil." Qua grote van Finland en Zweden zijn de Russen niet bang maar wel qua strategische ligging om de Oostzee voor de Russen af te sluiten.
Finland en Zweden hebben belangrijke stappen gezet op weg naar het NAVO-lidmaatschap, waarbij de Finse regering een veiligheidsrapport uitbracht aan haar parlement. De regering van Zweden stelt een herziening van het veiligheidsbeleid voor tussen beide landen.
Wordt de soep wel zo heet gegeten zoals het nu wordt opgediend? Nee in Kaliningrad zijn nu al nucleaire wapens gestationeerd omdat Poetin er al mee gedreigd heeft. Dit dreigement is loos alarm de nucleaire wapens zijn er namelijk al in het Oostzeegebied. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten