Screen Shot 2021 12 02 at 111752

Dyab Abou Jahjah: 'De polarisatie rond Zwarte Piet is veel schadelijker dan de figuur zelf'

Cultuurnov 03 2022, 18:00
Het is eigenlijk ronduit schokkend, maar de voormalige moslimextremist Dyab Abou Jahjah heeft steeds vaker heel interessante dingen te zeggen over de moderne politiek én cultuur. Zo ook over Zwarte Piet. Want, zegt Jahjah, het extremisme over dit soort zaken is eigenlijk gewoon veel gevaarlijker voor de samenleving dan wat ook.
Het lijkt mij dat Jahjah niet per sé een grote vriend van Zwarte Piet is. Maar wat hij wel goed ziet is dat zelfs als je denkt dat Zwarte Piet mogelijk racistisch is, de manier waarop dit 'debat' gevoerd wordt nog veel schadelijker is - voor het land, voor het volk, voor de cultuur, en vooral voor de onderlinge cohesie.
"De polarisatie rond Zwarte Piet is vele malen schadelijker dan de figuur zelf," schrijft Jahjah op Twitter. "he tis goed om hier een rustig gesprek over te hebben."
"Het is echter fout," gaat hij verder, "om dit gesprek te politiseren. En dat is aan beide kanten bezig."
Vervolgens maakt hij een belangrijk punt. Want hij stelt (tussen neus en lippen door) dat dit soort culturele oorlogjes feitelijk gebruikt worden om ons - gewone mensen - tegen elkaar uit te spelen.
"Dit is munitie," zegt hij over te veel polarisering, "voor cultuuroorlog en verdeel-en-heers spel."
Vorig jaar kwam Jahjah in het nieuws omdat hij de christelijke cultuur en geschiedenis van Europa verdedigde. Nu neemt hij het dus toch een beetje op voor Zwarte Piet - alweer een onderdeel van onze lange geschiedenis en onze cultuur en tradities.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Heel goed punt, natuurlijk, van deze man.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten