Wordt carnaval het volgende gecancelde volksfeest? Discussie rondom sexy outfits en bier in glas- en blik

Wordt carnaval het volgende gecancelde volksfeest? Discussie rondom sexy outfits en bier in glas- en blik

Cultuurfeb 10, 18:30
Volgende week barst carnaval weer los in het zuiden van Nederland. Sexy outfits staan ter discussie maar ook bier drinken uit een blik- of glas is inmiddels een discussiepunt.
De gemeente Breda kiest er dit jaar voor om een verbod in te stellen op glas en blik tijdens Carnaval vanwege de veiligheid. Dit laat de Brabantse gemeente weten. “Steeds vaker raken mensen gewond door het glas, scherven of scherpe randen van het blik bij een val, of nog erger, als het als wapen wordt gebruikt. Ook voor hulpverleners en bijvoorbeeld de paarden en honden van de politie zorgt het verpakkingsmateriaal op straat voor gevaarlijke situaties en voor lekke banden. Hierdoor kunnen zij hun taak niet goed uitvoeren, wat de veiligheid niet ten goede komt.”
Naast het glas- en blikverbod is er nu ook gezeur over de korte rokjes die vrouwen dragen tijdens carnaval. Het Brabants Dagblad vraagt zich af of het niet eens tijd wordt dat vrouwen voor een outfit gaan die wat minder uitdagend is.
De carnval outfits staan al langer ter discussie, actiegroep KOZP heeft zich eerder ook al bemoeid met het volksfeest. Zo zouden cowboy- en indianen outfits aangemerkt worden als racistisch. Door de coronacrisis is er nauwelijks carnaval gevierd en daarmee is de discussie die KOZP heeft willen aanwakkeren niet van de grond gekomen. De activistische organisatie riep zelf op om melding te maken van mensen die zich op die manier verkleden.
Ook is er in het verleden discussie ontstaan vanuit andere activistische organisaties uit Breda die aangeven dat grensoverschrijdend gedrag richting vrouwen tijdens carnaval de kop op steekt. Al met al is er weer eens veel te doen rondom het carnavalsfeest wat al jaren zonder enige problemen wordt gevierd. Het probleem ligt dan ook niet bij hitsige pubers van boven de rivieren maar het zijn met name linkse activistische organisaties die na Zwarte Piet het gemunt hebben op een andere mooie traditie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten