vlissingen 09

Zeeuws FVD-Statenlid bekritiseert Politiek-correcte Deugpronkerij rondom Slavernijherdenking in Zeeland

Cultuurjun 30 2023, 17:30
Uit protest tegen het besluit van de gemeenteraad is er vannacht in Vlissingen een monument ter herdenking van de slavernij geplaatst. Ondanks de afwijzing van de gemeenteraad, weigerden de voorstanders zich erbij neer te leggen. Op de boulevard hebben zij een monument opgericht, slechts één dag voor Keti Koti, de dag waarop de gemeente excuses aanbiedt voor het slavernijverleden van de stad.
De gemeente Vlissingen heeft laten weten dat ze het kunstwerk inmiddels hebben gezien en dat ze de betrokkenen zullen uitnodigen voor een gesprek. Op dit moment is er nog geen sprake van verwijdering. Een woordvoerder laat weten eerst in gesprek te willen gaan.
Het slavernijverleden van Vlissingen werd in 2021 onderzocht door de gemeente in opdracht van de gemeenteraad. Daaruit is gebleken dat de stad met name in de tweede helft van de achttiende eeuw een belangrijke rol speelde in de slavenhandel. Nadat deze informatie bekend werd, besloot het gemeentebestuur enerzijds om deze geschiedenis openlijk te erkennen en actief deel te nemen aan de jaarlijkse slavernijherdenking in Middelburg. Anderzijds gaf het gemeentebestuur aan geen afzonderlijk monument te willen oprichten, omdat het slavernijverleden nadrukkelijk een verhaal is van Walcheren en Zeeland als geheel, en dat het daarom passender zou zijn om het slavernijmonument in Middelburg te hebben.
De gemeenteraad van Vlissingen was lange tijd verdeeld over de omgang met het slavernijverleden van de stad en de vraag of er excuses aangeboden moeten worden. Sommige raadsleden waren van mening dat het plaatsen van een nieuw monument in Vlissingen, de geboorteplaats van admiraal Michiel de Ruyter, symboolpolitiek zou zijn naast het Zeeuws Slavernijmonument in Middelburg. Het standbeeld van De Ruyter staat overigens al sinds 1841 in de stad.
Aan de ene kant is het positief dat Zeeland niet snel zwicht voor opgedrongen slavernij retoriek. Het is bemoedigend dat zij zich niet zomaar laten vangen door deze ideeën. Echter, het feit dat een "monument" zonder vergunning in de openbare ruimte wordt geplaatst en ongestoord blijft staan, terwijl er wel gesprekken worden gevoerd met de actievoerders, is ook veelzeggend. Niet te vergeten het belachelijke excuus wat nog gaat volgen.

In een reactie aan De Dagelijkse Standaard uit Zeeuws FVD-Statenlid Martin Bos zijn ontevredenheid over wat hij beschouwt als politiek-correcte deugpronkerij. "Excuses aanbieden voor beleid en handelingen die in het verleden zijn gebeurd, en waar je zelf niets mee van doen hebt gehad aan mensen die daar persoonlijk geen enkele schade van hebben ondervonden, is politiek-correcte deugpronkerij. Dat moeten we gewoon niet doen. Het is hypocriet. Net alsof, als wij toen geleefd zouden hebben, het allemaal beter gedaan zouden hebben. Dat is natuurlijk complete flauwekul."
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten