Screen Shot 2022 11 15 at 125618

5 tips voor het installeren van badkamer wandlampen

Economienov 18 2022, 7:00
Wilt u wandlampen in de badkamer installeren? Dit is uiteraard mogelijk, maar u moet met badkamerverlichting met net iets meer zaken rekening houden. Daarom 5 tips die u kan gebruiken als u badkamerwandlampen wilt installeren.
1. Houd rekening met de IP graad
Een van de belangrijkste zaken waar u rekening mee moet houden, is de IP graad oftewel de IP-waarde. De IP graad geeft aan in hoeverre uw badkamerwandlampen bescherming genieten tegen vocht en stof. Dit wordt weergegeven in een tweetal cijfers. Het eerste cijfer is de bescherming tegen stof en het tweede cijfer de mate van bescherming tegen vocht. Voor verlichting in de badkamer let u dus vooral op het tweede cijfer. Een hogere waarde geeft een betere waterdichtheid aan.
2. Zoneverdeling in de badkamer
In navolging tot punt 1, doet u er goed aan om een zoneverdeling te maken voor de badkamer. Zo kunt u veel gemakkelijker beoordelen welke wandlampen met een bepaalde IP graad op welke plek gehangen moeten worden. De volgende zones zijn van toepassing in de badkamer, met de bijbehorende IP-waarden: • Zone 0: onderdompeling, dus letterlijk in bad of onder de douche. Niet echt verstandig om voor te kiezen. Doet u dit toch, dan moet u lampen kiezen met allerhoogste IP graad. • Zone 1: in deze zone hebben de lampen frequent contact met water. U heeft hier zeker wandlampen nodig die goed waterdicht zijn, bijvoorbeeld IP65 wandlampen. • Zone 2: dit is een zone waar beperkt opspattend water terecht kan komen. De wandlampen hoeven niet volledig waterdicht te zijn. IP44 wandlampen zijn spatwaterdicht. • Zone 3: hier komt geen water, dus hier gelden geen eisen betreffende de IP graad. Algemeen telt ook dat voor de installatie van verlichting boven de 2,3m de IP eisen minder streng zijn.
3. Verlichtingssoorten in de badkamer
U kunt in de badkamer behoefte hebben aan diverse soorten verlichting. Met basisverlichting verlicht u met één of twee lichtbronnen de gehele badkamer. Anderzijds heeft u misschien behoefte aan plaatselijke verlichting, zoals wandlampen voor naast de spiegel? Of wilt u sfeerverlichting voor tijdens een ontspannende avond in bad? Als basisverlichting wordt doorgaans gekozen voor inbouwspots, plafondspots of een plafonnière. Wandlampen zijn zeer geschikt voor plaatselijke verlichting of sfeerverlichting. Wel is het belangrijk om te letten op de kleurtemperatuur van de ledlampen. De kleurtemperatuur doet namelijk erg veel voor de badkamer en wordt gemeten in Kelvin. Voor de basisverlichting kiest u het beste voor natuurlijk licht (4000K). Voor wandlampen die u gebruikt als plaatselijke verlichting of sfeerlicht, gebruikt u het beste warm wit licht (gaande van 2700 tot 3000K) of extra warm wit (2000K).
4. Wandlampen met direct, indirect of diffuus licht
Het design van een wandlamp geeft vaak ook aan of u profiteert van directe of indirecte verlichting of diffuus licht. Bij wandlampen met directe verlichting, schijnt het licht direct op het oppervlakte. Dit is minder geschikt in de badkamer, want direct licht geeft veel reflectie en kan verblinden. Indirecte verlichting maakt gebruik van weerkaatsing van licht, maar dit veroorzaak meer schaduw. De beste verlichtingssoort is diffuus licht, waarbij het oppervlakte egaal wordt verlicht. U kunt ook kiezen voor wandlampen in melkglas om diffuus licht te creëren. U krijgt dan zachte verlichting zonder harde schaduwlijnen en ideaal voor wandlampen voor boven de spiegel.
5. Up down wandverlichting in de badkamer
Een type wandlamp die erg geschikt is voor de badkamer, is de up down wandlamp. De wandlamp is dusdanig ontworpen, dat het licht zowel naar de bovenzijde als de onderzijde schijnt. Dit geeft een prachtig lichteffect op de wand en is hierdoor een prima lamp voor sfeerlicht. U kunt overigens ook kiezen voor enkel up of enkel down wandlampen, waardoor u alleen een lichteffect aan de bovenzijde of aan de onderzijde krijgt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten