screen shot 2023 03 20 at 150617

Autoverzekering afsluiten: hier moet je op letten

Economiemrt 21 2023, 15:31
Als je een autoverzekering gaat afsluiten, kom je voor verschillende keuzes te staan. Daarbij speelt de leeftijd van je auto een grote rol. Nieuwe auto’s ga je niet WA verzekeren en een auto van 15 jaar een allrisk dekking geven is eveneens niet verstandig. Wat de beste opties voor jouw auto zijn en waar je nog meer op moet letten bij het afsluiten van een autoverzekering ontdek je in dit artikel.
De juiste dekking
Verreweg het belangrijkste bij een autoverzekering is de dekking. Op dat gebied is er behoorlijk veel mogelijk. Kijk je bijvoorbeeld naar een Allianz Direct autoverzekering, dan zie je dat er diverse aanvullende verzekeringen kunnen worden afgesloten.
Die aanvullende verzekeringen komen bovenop de standaard verzekeringen. Daarbij zijn er drie mogelijkheden. Allrisk is de ideale autoverzekering voor voertuigen die nog geen dan 6 jaar oud zijn. WA is dan weer perfect voor oudere auto’s, vanaf 12 jaar. Bij allrisk wordt alles gedekt en bij WA alleen schades aan andere voertuigen en personen.
Heb je een voertuig dat 6 tot 12 jaar oud is, dan komt WA + beperkt casco het meest in aanmerking. Bij deze verzekeringen worden naast schades aan andere voertuigen, ook beschadigingen als gevolg van natuurverschijnselen en overstekende dieren gedekt. Net als schades door brand en diefstal.
Welke aanvullende verzekeringen zijn er?
Qua aanvullende pakketten zit er enig verschil per verzekeraar. Voorbeelden zijn een inzittendenverzekering en een verkeersrechtsbijstandverzekering. Uiteraard zitten hier wel extra kosten aan verbonden, maar ze kunnen gunstig zijn om af te sluiten.
Vergelijk schadevrije jaren
Je kent de term schadevrije jaren waarschijnlijk wel. Voor ieder jaar waarin je geen schade claimt, stijgen de schadevrije jaren. Van je verzekeraar kun je dan een no-claim korting ontvangen. Concreet houdt dit in dat je premie lager wordt.
Claim je een keer schade, dan gaat je premie voor het volgende jaar weer wat omhoog. Hoeveel dit is, is per verzekeraar verschillend. Vandaar dat het slim is om de schadevrije jaren te vergelijken.
Hoe zit het met de accessoires?
Het is slim om de polisvoorwaarden van de verzekeraar goed te lezen. Zo weet je bijvoorbeeld hoe het zit met het vergoeden van accessoires. Voor accessoires geldt dat als ze in de fabriek zijn aangebracht, ze standaard gedekt zijn binnen de autoverzekering.
Heb je op een later moment accessoires toegevoegd, dan is dit niet het geval en zul je een extra dekking moeten afsluiten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten