shutterstock 1629856150

CBS-rapport: Prijstempo in Nederland neemt af in juni, nieuwe methode gebruikt voor meting energieprijzen

Economiejun 30 2023, 23:30
Uit een recente snelle raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het tempo waarmee de prijzen in Nederland stijgen, in juni is afgenomen ten opzichte van de voorgaande maand. Het CBS heeft daarbij voor het eerst gebruik gemaakt van een nieuwe methode om energieprijzen te meten in het inflatiecijfer. Deze methode heeft geleid tot een nauwkeuriger beeld van de inflatie. De inflatie in juni bedroeg 5,7 procent, terwijl dit in mei nog op 6,1 procent lag.
In de supermarkten stegen de gemiddelde prijzen van producten deze maand met 12,6 procent, een lichte daling ten opzichte van de 12,8 procent in mei. De prijzen van industriële goederen stegen met 7,3 procent, wat een afname is ten opzichte van de 8,9 procent in de voorgaande maand. Daarentegen daalden de energieprijzen, inclusief motorbrandstoffen, met 16,3 procent na een prijsdaling van 18,5 procent in mei. De kosten van diensten stegen met 5,7 procent, iets lager dan de prijsstijging van 6,1 procent in mei.
Om een goede vergelijking te maken met andere Europese landen, publiceert het CBS ook inflatiecijfers volgens de Europese methode, waarbij bijvoorbeeld geen rekening wordt gehouden met de woninghuren. Volgens deze methode bedroeg de geldontwaarding in juni 6,4 procent, ten opzichte van 6,8 procent in mei.
Gezien het feit dat de inflatie nog steeds boven de doelstelling van 2 procent ligt, wordt verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente zal blijven verhogen. De beleidsmakers van de ECB komen in juli opnieuw samen. Eerder deze week gaf ECB-president Christine Lagarde al aan dat de strijd tegen inflatie nog niet gestreden is en dat de rente volgende maand opnieuw met een kwart procentpunt zal worden verhoogd.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten