shutterstock 1033346143

De prijs van melk is bijna VERDUBBELD: maar de oorlog tegen boeren gaat DOOR

Economiejul 19 2022, 10:18
De prijs van melk is in Nederland bijna verdubbeld. Dat gebeurde in bijzonder korte tijd. Friesland Campina betaalt boeren nu 60 cent per liter. Dat was 35 cent. Natuurlijk heeft dat ook impact op de consumentenprijzen. Dit lijkt goed nieuws voor boeren, maar niets is minder waar: De productie van melk is namelijk ook veel lager.
Bij de NPO hebben ze ontdekt dat de melkprijzen wel erg stijgen. Van 35 cent per liter naar 60 cent. Dat is nogal wat. Je hebt het over bijna een verdubbeling.
Maar waarom is dat zo? Nou, leggen de NPO'ers uit, dat komt doordat de winter best hevig en nat was, en de zomer nu juist weer heel "droog." Dat heeft impact op de melkproductie. Er is dus gewoon minder melk. En ja, minder melk betekent: hogere prijzen per liter. Dat heet schaarste.
Wat zo opvallend is, is dat de NPO dit niet ook verbindt aan de oorlog tegen de boeren die het kabinet al jaren voert. Er zijn heel veel boeren die er gewoon mee zijn opgehouden, en de veestapel is de afgelopen jaren met de helft afgenomen. Kan dat er ook iets mee te maken hebben? Of doen we net alsof minder koeien = minder melk geen logische stelregel is?
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
En waarom legt de NPO niet ook de link met de niet-bestaande stikstofcrisis waardoor de boerenstand om zeep geholpen wordt wat betreft de toekomst? Want als je denkt dat de prijzen nú hoog zijn, nou, wacht dan even een jaartje of twee af. Als het kabinet zijn zin krijgt zijn er nóg veel minder boeren én minder koeien in Nederland.... en ja, dat gaat voor nog hogere prijzen zorgen - om nog maar te zwijgen over toenemende schaarste. Je krijgt dan dus hele horden Nederlanders die gewoon geen melkproducten - melk, yoghurt, kaas - meer kunnen betalen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten