winkelstraat in hoog catharijne

Faillissementen in Nederland vorige maand met 19% gestegen: Handelssector het zwaarst getroffen

Economiejul 12 2023, 18:00
In juni 2023 is het aantal faillissementen in Nederland met 19% gestegen ten opzichte van de voorgaande maand, mei. Dit is de eerste keer in drie jaar tijd dat er meer dan 300 bedrijven failliet zijn gegaan. Gedurende de eerste helft van 2023 lag het aantal faillissementen zo'n 60% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.
Met name bedrijven in de handelssector hebben te maken gehad met faillissementen, waarbij het aantal failliete bedrijven met 40% is gestegen tot 63. Op de tweede plaats komt de bouwnijverheid met 41 faillissementen, wat iets lager is dan de 43 faillissementen van de vorige maand. Beide sectoren behoren tot de grootste bedrijfstakken. In vergelijking met mei werden in juni de meeste faillissementen waargenomen in de horecasector, waarbij 26 bedrijven hun activiteiten moesten staken, tegenover 32 in de voorgaande maand.
CBS-econoom Jaarsma suggereert dat de stijging mede veroorzaakt kan worden doordat het aantal faillissementen historisch laag was als gevolg van de overheidssteun tijdens de coronapandemie. Daarnaast kunnen inflatie en hoge huurkosten een rol spelen bij de toename van het aantal faillissementen. Bedrijven worden geconfronteerd met stijgende kosten voor grondstoffen en andere benodigdheden, wat resulteert in lagere winstmarges. Dit kan leiden tot financiële problemen en uiteindelijk tot faillissement. Bovendien hebben veel bedrijven moeite om de huurkosten te betalen, vooral wanneer ze gedwongen worden om hun activiteiten te verminderen of te stoppen als gevolg van lockdowns of andere beperkingen.
Het is duidelijk dat bedrijven die actief zijn in sectoren die het hardst getroffen zijn door de pandemie, zoals horeca en detailhandel, het meest kwetsbaar zijn voor faillissementen. Daarnaast lopen bedrijven die zich niet snel genoeg aanpassen aan veranderende marktomstandigheden ook een groter risico om failliet te gaan.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten