screen shot 2023 12 07 at 161956

Glasvezel internet wordt populairder dan kabelinternet

Economiedec 09 2023, 14:30
De beschikbaarheid van glasvezel internet neemt in hoog tempo toe. Op veel plaatsen wordt DSL internet via het kopernetwerk vervangen door glasvezel internet en dat project moet in 2026 klaar zijn. Dan moet iedereen in Nederland kunnen beschikken over internet met een snelheid van minstens 100 Mbit/s. De opkomst van glasvezel internet zal ook gevolgen hebben voor de populariteit van kabelinternet.
In Nederland zijn er inmiddels 7,8 miljoen internetaansluitingen. Daarvan is 43% kabelinternet, 25% DSL internet en 32% glasvezel internet. De afgelopen jaren neemt het aantal glasvezel abonnementen langzaam maar zeker toe. Dit gaat ten koste van internet via de kabel en DSL internet.
De toenemende populariteit van glasvezel internet is vooral te danken aan de hogere stabiliteit en snelheid in vergelijking met DSL-internet en kabelinternet. Als we de snelheid van het internet vergelijken, dan komt glasvezel als grote winnaar uit de bus. Via het glasvezelnetwerk kunnen internetsnelheden van 10 Gbit/s gehaald worden. Dat is twee keer zo snel als de snelste kabelverbinding en vijftig keer sneller dan de snelste DSL-verbinding.

Uploadsnelheid en downloadsnelheid

Bij glasvezel zijn de upload- en downloadsnelheid hetzelfde. Bij internet via een gecombineerd kabel-glasvezelnetwerk is de uploadsnelheid vaak veel lager dan de downloadsnelheid. Dat zie je duidelijk als je een aanbieder van glasvezel internet met een aanbieder van kabelinternet vergelijkt, bijvoorbeeld Odido vs Ziggo.
Ziggo, Delta en Caiway hebben een gecombineerd kabel-glasvezelnetwerk. Tot de wijkcentrale wordt het internet via de glasvezelkabel geleverd. Tussen de wijkcentrale en het woonhuis gaat het internet via de kabel. Met deze verbinding zijn snelheden tot 5 Gbit/s mogelijk. Tegelijkertijd is de downloadsnelheid maximaal 100 Mbit/s. Via glasvezel kun je uploaden en downloaden met een snelheid van 1 Gbit/s. Daar zit dus best veel verschil tussen. Vergelijk je internetabonnementen, hou dan rekening met dit belangrijke verschil.
Een ander verschil tussen kabelinternet en glasvezelinternet is de stabiliteit. Glasvezel is de meest stabiele internetverbinding die er is. En daar kan ook internet via een gecombineerd kabel-glasvezelnetwerk niet tegenop. Het glasvezelnetwerk heeft bovendien ontzettend veel capaciteit die nog niet benut wordt. Daarmee is het voor de toekomst zeker de beste internetverbinding.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten