9314082207 aedcf73c06 c

Het verdwijnen van cash in de samenleving zorgt voor grote problemen bij 2,6 miljoen mensen in Nederland

Economieapr 16 2023, 14:00
De wereld verandert snel en technologie speelt daar een belangrijke rol. Het betalingsverkeer is daarop dan ook geen uitzondering. De afgelopen jaren is er een verschuiving geweest van contant geld naar digitaal betalen. Hoewel dit voor veel mensen handig is, zijn er ook veel mensen die daar niet zo blij mee zijn. Vooral ouderen maken zich zorgen over de trend naar een cashloze samenleving. Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland pleit voor het behoud van contant geld. Hij maakt zich zorgen over de 2,6 miljoen mensen in Nederland die moeite hebben met de digitale betaalwereld. Voor deze mensen is contant geld cruciaal en moet dus ook altijd mogelijk blijven.
Ouderen, laagopgeleiden en mensen met een verstandelijke beperking hebben het meest moeite met digitaal betalen. Voor hen is het belangrijk dat contant geld blijft circuleren in de supermarkt en in de winkels. Zij vinden het prettig om zicht te houden op hun betalingen en vinden het overzichtelijker om te betalen met contant geld. Jongeren denken hier anders over. Zij hechten meer waarde aan wat er op hun pinpas staat dan wat er in hun portemonnee zit. Ook geven ze aan dat ze het makkelijker vinden om geld uit te geven als ze contant geld hebben, omdat ze niet letterlijk het bedrag zien verkleinen.
Het is belangrijk om te beseffen dat niet iedereen goed uit de voeten kan met digitaal betalen. Het is daarom belangrijk dat er nog steeds de mogelijkheid is om contant te betalen, zeker in de supermarkt of andere winkels die mensen voorzien van hun primaire levensbehoeften. De digitalisering van geld zorgt er uiteindelijk ook voor dat de veiligheid en de privacy drastisch achteruit gaat. Contant betalen moet dan ook ten alle tijden mogelijk blijven om juist gesjoemel met de privacy te voorkomen. Zéker als uiteindelijk de overheid hierin ook kan gaan meekijken.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten