pieter omtzigt 9o1a6893

Pieter Omtzigt krijgt steun voor openbaarmaking geheime Bijlmerramp documenten: Minister Harbers (VVD) stemt in met onderzoek

Politiekapr 16 2023, 15:00
Op 4 oktober 1992 werd Nederland opgeschrikt door de Bijlmerramp, waarbij een vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neerstortte op twee flats in de Amsterdamse Bijlmermeer. Het ongeluk kostte het leven aan minstens 43 mensen en leidde tot veel discussie over de vrachtlijsten en de eventuele aanwezigheid van gevaarlijke stoffen aan boord van het toestel.
Ruim 30 jaar na de ramp zijn er nog steeds archiefmappen over de Bijlmerramp die geheim zijn verklaard. Volgens onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt is er bij de meeste stukken geen goede reden om ze geheim te houden. Donderdag diende Omtzigt een motie in die door nagenoeg alle andere fracties werd ondertekend, waarin werd opgeroepen tot openbaarmaking van de documenten.
Minister Mark Harbers van Infrastructuur & Waterstaat heeft akkoord gegeven om een eerste stap te zetten die mogelijk leidt tot openbaarmaking van de geheime documenten. Het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) zal de archiefstukken, waaronder audio- en video-opnames, gaan inzien en hierover een advies uitbrengen. Voordat dit onderzoek kan plaatsvinden, moeten de medewerkers die dit zullen uitvoeren eerst gescreend worden.
Het besluit van Harbers is een belangrijke stap voor de nabestaanden van de slachtoffers en voor degenen die betrokken waren bij de ramp. De Bijlmerramp is een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis en de openbaarmaking van de documenten kan bijdragen aan het verkrijgen van meer inzicht in wat er precies is gebeurd. De documenten zijn tot 75 jaar na de ramp geheim verklaard en er zal eerst een zorgvuldig onderzoek moeten plaatsvinden voordat er stukken vrijgegeven kunnen worden.
Hoewel het nog niet zeker is of en wanneer de documenten daadwerkelijk openbaar gemaakt zullen worden, is de eerste stap naar openbaarmaking nu gezet. De motie van Omtzigt en de steun van andere fracties laten zien dat er breed draagvlak is voor het vrijgeven van de geheime documenten.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten