house gb15e8f2a6 1920

IMF waarschuwt voor onrustwekkende daling huizenprijzen in Europa: in Nederland een daling van 8,2%

Economieapr 28 2023, 12:30
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt voor een onrustwekkende daling van huizenprijzen in Europa als gevolg van een afkoelende economie en stijgende hypotheekrentes. De huizenprijzen liggen volgens het IMF in veel Europese landen nog 15 tot 20 procent te hoog. In landen als Tsjechië, Denemarken en Zweden daalden de huizenprijzen in 2022 al met meer dan 6 procent. In Nederland daalden de huizenprijzen in de eerste drie maanden van 2023 met 8,2 procent, de grootste daling in tien jaar tijd.
De prijsdalingen kunnen volgens het IMF verergeren door de economische tegenwind en hogere rentes. De hypotheekrentes stijgen inmiddels al en zullen mogelijk nog verder oplopen. Als centrale banken hun rentes verder verhogen, kan dat de huizenprijzen verder doen dalen, aldus het IMF.
Het IMF adviseert lidstaten om goed in de gaten te houden wat de gevolgen zijn van heftige prijsdalingen op de economie en huiseigenaren. Het stelt voor dat overheden stresstests gaan uitvoeren om de impact van deze prijsdalingen te voorspellen. Hoewel het IMF erkent dat het verhogen van rentes de huizenprijzen verder kan doen dalen, vindt het dat de Europese Centrale Bank haar rente moet blijven verhogen om de inflatie te bestrijden. De inflatie zal volgens het IMF dit jaar boven de 5 procent blijven en pas in 2025 een niveau van 2 procent bereiken, het door de ECB gewenste niveau.
Het IMF vreest dat huiseigenaren in het ergste geval niet in staat zullen zijn om hun hypotheeklasten te betalen, aangezien besteedbare inkomens van Europeanen onder druk staan. Het is dus volgens het IMF noodzakelijk dat overheden stresstests uitvoeren om de impact van prijsdalingen op de economie en huiseigenaren te voorspellen en gepaste maatregelen te nemen om de gevolgen te beperken.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten