shutterstock 1079001935

ECB staat voor dilemma: inflatie bestrijden of banken redden

EUmrt 16 2023, 14:00
De Europese Centrale Bank (ECB) staat voor een dilemma: de inflatie bestrijden of financiële stabiliteit bewaren. Vandaag moet de ECB weer een besluit nemen over de rente. De rente verhogen kan de inflatie bestrijden, maar kan ook de financiële stabiliteit in gevaar brengen. En dat terwijl de bankenwereld in een storm verkeert door een paar wankele Amerikaanse banken, wat onrust veroorzaakt op de financiële markten en dalende beurskoersen. De volgende storm lijkt zich hiermee aan te dienen.
Econoom Mohammed El-Erian zegt dat de ECB eigenlijk voor een trilemma staat, omdat de bankiers ook moeten opletten dat ze de economische groei niet frustreren met een te hoge rente. Het is dus een lastige afweging tussen de inflatie bestrijden, financiële stabiliteit bewaren en de economische groei niet frustreren.
Toch staat vast dat de ECB vandaag de rente opnieuw zal optrekken met een half procentpunt, aldus Carsten Brzeski, hoofdeconoom van ING Duitsland. Bij het laatste rentebesluit begin februari werd dit namelijk al toegezegd en nu van afzien zou niet goed zijn voor de reputatie van de ECB. "Het lijkt dan alsof de ECB in paniek is en de weg kwijt is, want de inflatie is nog steeds hoog en moet bestreden worden", aldus Brzeski.
Dit is de zesde renteverhoging in acht maanden in de strijd tegen de hoge inflatie. Energieprijzen dalen weliswaar wat, maar de inflatie kruipt nu vooral in de prijzen van boodschappen en allerlei diensten. Hogere lonen en uitkeringen en allerlei vormen van overheidssteun houden weliswaar de koopkracht en de consumptie op peil, maar blijven ook de inflatie aanblazen, wat zorgen baart voor de ECB.
Abonneer je op de Substack-nieuwsbrief van onze hoofdredacteur. Als je je gratis aanmeldt krijg je dagelijks een mooie column in je mail-doosje over een onderwerp dat we hier op DDS niet kunnen behandelen op die manier (vanwege Big Tech). En als je denkt, goh, ik wil hem wel steunen met een klein bedragje per maand (of per jaar), dan krijg je er meerdere artikelen per dag voor terug, plus podcasts en video's. What's there not to love?!
Econoom Lex Hoogduin zegt dat er helemaal geen dilemma is: ''Het mandaat van de ECB is glashelder: prijsstabiliteit is de primaire doelstelling en de inflatie is veel te hoog. Bovendien: welke bank(en) uit het eurogebied moeten gered?''
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten