tweede kamer 1061jpg

Caroline van der Plas (BBB) heeft duidelijke eis: In coalitieakkoord moet komen te staan geen onteigening én geen 2030!'

Politiekmrt 16 2023, 13:00
Nu BBB in het hele land de grootste is geworden en in bepaalde provincies de andere partijen zelfs totaal heeft weggevaagd kijkt partijleider Caroline van der Plas vooruit. Tegen WNL Vandaag zegt ze in ieder geval al duidelijk dat haar partij bij onderhandelingen twee kernpunten heeft: "Geen 2030 en geen onteigening van boeren. Dat moet keihard in het coalitieakkoord komen te staan."
In al die provincies waar BBB de grootste is geworden gaat BBB "verkenners inzetten," aldus Van der Plas, om gesprekken te beginnen met alle andere partijen. Dit in de hoop om samen met die partijen tot een deal te kunnen komen. "We nemen het initiatief en hopen dat andere partijen echt open staan voor ons. Want we hebben de andere partijen ook nodig."
Maar gevraagd wat voor haar belangrijk is, maakt ze duidelijk dat 2030 niet gebeurt én dat er geen onteigening van boeren plaatsvindt. Dat moet in een akkoord komen te staan. "In de wet staat nu 2035." Daar wil BBB zich aan houden. Maar niet 2030. Gevraagd of ze zich dan ook verzet tegen een halvering van de veestapel is het antwoord dat het ook hier om 2030 ipv 2035 gaat, niet om de halvering in principe. "Dat hebben wij gezegd" in de campagne.
Het moet duidelijk zijn, sloot ze haar korte gesprek af, "dat we dat gewoon niet gaan doen." Punt.
Abonneer je op mijn gloednieuwe-nieuwsbrief. Als je je gratis aanmeldt krijg je dagelijks een mooie column in je mail-doosje over een onderwerp dat we hier op DDS niet kunnen behandelen op die manier (vanwege Big Tech). En als je denkt, goh, ik wil hem wel steunen met een klein bedragje per maand (of per jaar), dan krijg je er meerdere artikelen per dag voor terug, plus podcasts en video's. What's there not to love?!
Het interessante hieraan is dat zowel Mark Rutte als Sigrid Kaag gisteren duidelijk de indruk gaven door te willen gaan op het ingeslagen pad. Jesse Klaver en Attje Kuiken vierden ondertussen groots feest en vertelden iedereen dat de coalitie "linksom" kon. Veel waarnemers vonden de uitbundigheid bij die twee partijen zo groot dat ze zich afvroegen of het kabinet achter de schermen niet al plan B had klaarstaan. En tenslotte heeft stikstofminister Van der Wal (VVD) voor de camera van RTL Nieuws al gezegd dat ze het stikstofbeleid niet wil aanpassen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten