SP verliest zetel: politieke waarnemers en aanhangers verbijsterd

SP verliest zetel: politieke waarnemers en aanhangers verbijsterd

Bij de Eerste Kamerverkiezingen van 2023 heeft de Socialistische Partij (SP) een zetel verloren, waardoor ze nu nog drie zetels hebben in de Eerste Kamer. Dit nieuws heeft bij veel mensen ongeloof veroorzaakt, vooral bij degenen die de partij een warm hart toedragen.

Julie van Mol, een politieke waarnemer, reageerde verbaasd: "En toch begrijp ik nog steeds niet hoe het kan dat de SP zo laag scoort. De SP is de enige echte linkse partij. Komt op voor de arbeider, is wars van woke. Niks mis met Lilian Marijnissen, ze doet het prima - zeg ik als liberaal."

Bianca Bodde sluit zich daarbij aan en suggereert dat er iets mis is met de campagne-afdeling van de partij: "Misschien toch maar eens de bezem door de campagne-afdeling, want ik begrijp helemaal wat je hier zegt!"

Jacob heeft een andere verklaring voor het verlies van de SP. Hij denkt dat veel mensen denken dat een stem op de partij een verloren stem is, waardoor de neerwaartse spiraal niet stopt: "Veel mensen zullen, verkiezingsverlies na verkiezingsverlies, gok ik denken dat een stem op de SP een verloren stem is waardoor de neerwaartse spiraal niet stopt."

Aaltje, een voormalige aanhanger van de SP, is ook verbaasd over het verlies van de partij: "Ik snap dat idd ook niet, ergens trekken ze die arbeidersklasse dus blijkbaar niet aan. Ik stemde vroeger altijd SP, heb ik echt jaren gedaan, maar ben daar weggegaan nadat Harry van Bommel om intifada riep tijdens een demonstratie."

Regina sluit zich aan bij de andere commentatoren en suggereert dat de SP te weinig aandacht krijgt van de media: "Ik begrijp er ook niets van. SP is een prima linkse partij. Wellicht te weinig in de media?"

Abonneer je op de Substack-nieuwsbrief van onze hoofdredacteur. Als je je gratis aanmeldt krijg je dagelijks een mooie column in je mail-doosje over een onderwerp dat we hier op DDS niet kunnen behandelen op die manier (vanwege Big Tech). En als je denkt, goh, ik wil hem wel steunen met een klein bedragje per maand (of per jaar), dan krijg je er meerdere artikelen per dag voor terug, plus podcasts en video's. What's there not to love?!

Het is te hopen dat de SP in de toekomst haar populariteit kan herstellen en haar achterban kan uitbreiden, vinden veel gebruikers van sociale media, zodat ze toch nog een belangrijkere rol kan spelen in het behartigen van de belangen van de arbeidersklasse in Nederland.

Lees meer over:
SP Lilian Marijnissen PS2023

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties