screen shot 2023 03 16 at 121414

Stikstofminister Van der Wal (VVD) negeert grote winst BBB: 'Er is geen keuze. We gaan stikstofbeleid wél uitvoeren'

Politiekmrt 16 2023, 11:00
Minister Van der Wal (VVD) heeft al meteen na de grote overwinning van BBB laten weten dat de prestaties van het boer-burger-verbond niet betekenen dat het kabinet het stikstofbeleid gaat aanpassen. "Knap" hoor, zo'n verkiezingsoverwinning. "Maar er is geen keuze." Dat stikstofbeleid wordt uitgevoerd.
Gisteravond was het één groot feest bij BBB. Niet zo gek natuurlijk, want de partij is met overmacht de grootste van het land geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen, die eigenlijk ook Eerste Kamerverkiezingen zijn. Caroline van der Plas zei in de loop van de nacht al dat dit effect moet hebben op het beleid van het kabinet, zeker wat stikstof betreft. Sterker nog, eigenlijk vindt ze dat de regering moet opstappen.
De kabinetsleden denken daar alleen heel anders over. Sigrid Kaag en Mark Rutte maakten allebei al duidelijk in hun speeches gisteravond dat ze door willen en dat ze vooral bezig zijn met partijen die 'verantwoordelijkheid durven te nemen.' Jesse Klaver en Attje Kuiken vierden het resultaat van hun gezamenlijke 'partij' ondertussen zo uitbundig dat er duidelijk achter de schermen al afspraken zijn gemaakt.
Die houding wordt bevestigd door stikstofminister Van der Wal. In gesprek met RTL Nieuws laat die VVD'er namelijk weten dat ze echt niet van plan zijn om het stikstofbeleid te veranderen. Er lig een plan en daar gaan ze mee door.
De journalist in kwestie vroeg haar of het zo niet heel duidelijk is geworden dat "heel veel mensen moeite hebben met de stikstofplannen" van het kabinet. "Ja, dat is ook zo," reageerde ze hartstikke opgewekt. "Dat weten we al heel lang."
"Het is een heel ingewikkeld dossier. Een dossier met impact op heel veel mensen. Maar tegelijkertijd is er geen keuze. Dat heb ik ook steeds gezegd," ging ze verder met een lach op het gelaat. "Dus zometeen als alle provincies bekend zijn qua verkiezingsuitslag, vanaf morgen gaan de provincies onderhandelen. En daar zullen ook weer keuzes gemaakt moeten worden. Beide kunnen niet waar zijn. Je kunt niet zeggen, 'ik ga geen stikstofbeleid doorvoeren maar ik wil wel huizen bouwen en investeren in economie'," aldus de bewindsvrouw.
"Beide kunnen niet. Dus je zult daar keuzes in moeten maken. Ik ben er eigenlijk van overtuigd, de komenden maanden als al die onderhandelingen plaatsvinden en al die keuzes gemaakt gaan worden, dat uiteindelijk een groot deel van dat stikstofbeleid echt wel overeind blijft staan."
Abonneer je op de Substack-nieuwsbrief van onze hoofdredacteur. Als je je gratis aanmeldt krijg je dagelijks een mooie column in je mail-doosje over een onderwerp dat we hier op DDS niet kunnen behandelen op die manier (vanwege Big Tech). En als je denkt, goh, ik wil hem wel steunen met een klein bedragje per maand (of per jaar), dan krijg je er meerdere artikelen per dag voor terug, plus podcasts en video's. What's there not to love?!
Op de vraag of ze het niet een beetje kunnen bijpassen om het makkelijker te maken voor mensen antwoordde Van der Wal wederom met een grote lach op het gezicht en twinkeloogjes. "We hebben het jaren voor ons uitgeschoven... Dat kan gewoon niet, ook in juridische zin niet. Die luxe hebben we helaas niet meer. Zo erg hebben we het laten gebeuren in Nederland. En dat is natuurlijk een hele zure conclusie," concludeerde ze met een gezichtsuitdrukking die alles behalve zuur was.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten