Kritiek op vergelijkingen door de Raad van Kerken met de Holocaust in Nederland

Kritiek op vergelijkingen door de Raad van Kerken met de Holocaust in Nederland

De Mieraskerk in Krimpen. Bron: Rubenf / Wikimedia Commons.

In Nederland wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van de Holocaust om onrechtvaardigheden en gebreken in de wereld aan te kaarten. Dit is een trend die door velen wordt bekritiseerd, waaronder journalisten en opiniemakers. DDS keurt dit ook af. Onlangs veroorzaakte de Raad van Kerken ophef door de Palestijnse kwestie te vergelijken met de Holocaust, ondanks dat zij expliciet hadden gezegd dit niet te willen doen.

In een opiniestuk in het Nederlands Dagblad bekritiseerden Johan van den Berg en Theo Brand deze vergelijking. Zij stellen dat het egocentrisch is om elk leed gelijk te stellen aan de systematische en industriële genocide die plaatsvond tijdens de Holocaust. Zij vinden dat debat gevoerd moet worden op basis van inhoud en feiten, en niet op emoties en gevoelens.

De vergelijkingen met de Holocaust zijn de laatste jaren een epidemie in Nederland. Het debat wordt steeds vaker gevoerd op basis van emoties en gevoelens, waarbij er dankbaar gebruik wordt gemaakt van de Holocaust en alle daaraan gelieerde zaken. Gaza wordt bijvoorbeeld vaak vergeleken met het getto van Warschau en het grootste openlucht-concentratiekamp ter wereld. Israël wordt beschuldigd van genocide en apartheid. Politici worden regelmatig vergeleken met Hitler en groepen die zich benadeeld voelen, bestempelen zichzelf als de nieuwe Joden.

Deze trend wordt door velen bekritiseerd, omdat het afbreuk doet aan de unieke verschrikkingen van de Holocaust. Het trivialiseert het leed van de slachtoffers en hun families. Het is daarom belangrijk dat we gebreken en onrechtvaardigheden in de wereld op een normale manier benoemen en bespreken, zonder de Holocaust daarbij te gebruiken als vergelijkingsmateriaal.

Abonneer je op de Substack-nieuwsbrief van onze hoofdredacteur. Als je je gratis aanmeldt krijg je dagelijks een mooie column in je mail-doosje over een onderwerp dat we hier op DDS niet kunnen behandelen op die manier (vanwege Big Tech). En als je denkt, goh, ik wil hem wel steunen met een klein bedragje per maand (of per jaar), dan krijg je er meerdere artikelen per dag voor terug, plus podcasts en video's. What's there not to love?!

Er moet meer aandacht komen voor feiten en inhoud in het debat, in plaats van emoties en vergelijkingen met de Holocaust. Alleen zo kunnen we een gezonde en respectvolle discussie voeren over belangrijke kwesties en problemen in onze samenleving. De Holocaust misbruiken voor politiek gewin is smakeloos.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties