Screen Shot 2022 06 23 at 164919

Het wordt nog BBBeter voor Van der Plas: 'BBB komt uit op 16 of 17 zetels in de Eerste Kamer'

Politiekmrt 16 2023, 16:30
Het tellen van de stemmen gaat rustig door in het hele land. En met rustig bedoel ik ook echt rustig. De uitslag zou allang binnen moeten zijn, maar dat is dus niet het geval. Maar wat wél duidelijker wordt met elke stem die geteld wordt is dat de zege van BBB nog groter is dan gedacht. Volgens het ANP gaat de partij zeker uitkomen op 16 zetels in de Eerste Kamer en mogelijk zelfs op 17.
94 procent van de stemmen zijn geteld. En dat is bijzonder goed nieuws voor BBB. Het wordt namelijk duidelijk dat ze niet met zijn vijftienen gaan zitten in de Eerste Kamer, maar minstens met zijn zestienen... En misschien wel met zijn zeventienen. Dat is een ongekend resultaat en het ultieme bewijs dat Nederlanders die klaar zijn met de oude politiek het nog één keer, massaal proberen om de boel democratisch te veranderen.
GroenLinks en de PvdA koersen met zijn tweeën aan op 15 zetels. Wat hen betreft is er dus geen verandering naarmate er meer stemmen geteld worden. Daar zijn ze zelf heel blij mee, maar feitelijk is het slechts één zetel winst voor die combinatie.
Natuurlijk is dat niet de reden voor de euforie. Wat er echt aan de hand is, is dit: GroenLinks en PvdA begrijpen dat ze groot genoeg zijn om het kabinet aan een meerderheid te helpen in de Tweede Kamer. Achter de schermen is er ongetwijfeld al lang overlegd met elkaar.
Abonneer je op mijn nieuwe Substack-nieuwsbrief. Als je je gratis aanmeldt krijg je dagelijks een mooie column in je mail-doosje over een onderwerp dat we hier op DDS niet kunnen behandelen op die manier (vanwege Big Tech). En als je denkt, goh, ik wil hem wel steunen met een klein bedragje per maand (of per jaar), dan krijg je er meerdere artikelen per dag voor terug, plus podcasts en video's. What's there not to love?!
Nu de coalitie zo extreem klein is met iets van 23 zetels in de Senaat hebben ze daar de 15 van GroenLinks/PvdA keihard nodig. Alleen zullen die partijen daar wel iets voor terug willen: een nóg linkser beleid. En misschien een staatssecretaris hier of daar. Wie zal het zeggen?
Hoe dan ook, natuurlijk is de winst voor BBB enorm. Er is echte sprake geweest van een storm. Een BBB-storm. Caroline van der Plas en de haren kunnen hun geluk ongetwijfeld niet op. Zo'n prestatie hebben we zelden gezien in de politiek, al helemaal in deze tijden van extreme versnippering.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten