former taliban fighters return arms

VN-Veiligheidsraad roept Taliban op om strenge maatregelen tegen vrouwen in Afghanistan terug te draaien

Buitenlandapr 28 2023, 13:30
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft onlangs een resolutie aangenomen waarin de Taliban opgeroepen wordt om de strenge maatregelen tegen vrouwen snel terug te draaien. Deze maatregelen beperken de toegang van vrouwen tot onderwijs en banen, en worden steeds strenger. Hoewel de Taliban beloofden om een minder streng beleid voor vrouwen te voeren dan tijdens hun vorige bewind in Afghanistan, is de positie van vrouwen de afgelopen maanden juist verder onder druk komen te staan.
Meisjes mogen niet meer naar de middelbare school en vrouwelijke studenten zijn niet meer welkom op universiteiten. Vorig jaar werd er zelfs een verbod ingesteld voor Afghaanse vrouwen om voor buitenlandse hulporganisaties te werken. Sinds begin deze maand mogen Afghaanse vrouwen ook niet meer voor de VN werken. Dit gaat in tegen de mensenrechten en de humanitaire beginselen, en daarom heeft de Veiligheidsraad deze maatregelen veroordeeld.
De resolutie werd aangenomen met 15 stemmen voor en 0 tegen. Het feit dat zowel de Verenigde Staten, China als Rusland zich erachter schaarden, laat zien dat er brede internationale steun is voor deze oproep aan de Taliban. Ook de Verenigde Naties hebben actie ondernomen: uit protest tegen de maatregelen hielden ze alle Afghaanse medewerkers thuis.
De Taliban kwam in de zomer van 2021 aan de macht na twintig jaar militaire aanwezigheid van de Verenigde Staten in Afghanistan. De terugtrekking van de Amerikaanse troepen in augustus van dat jaar werden op chaotische wijze uitgevoerd. De Taliban nam vervolgens snel controle over grote delen van het land, waaronder de hoofdstad Kabul.
De internationale gemeenschap was geschokt door de snelle opmars en er ontstond veel kritiek op de Amerikaanse president Joe Biden vanwege zijn beleid in Afghanistan. De gevolgen van deze ontwikkelingen zijn nog steeds merkbaar en hebben geleid tot grote onzekerheid over de toekomst van Afghanistan en de regio als geheel.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten