edgar degas bronzestatue af danserinde med balletskort fjorten ar

Klimaatactivisten besmeuren beroemd kunstwerk "La petite danseuse de quatorze ans" in National Gallery of Art

Buitenlandapr 28 2023, 14:30
Het beroemde wassen beeld "La petite danseuse de quatorze ans" van Edgar Degas is het doelwit geworden van klimaatactivisten in de National Gallery of Art in Washington D.C. Dit is een van de eerste keren dat een dergelijk incident zich voordoet in Noord-Amerika. Het kunstwerk van onschatbare waarde is voorlopig verwijderd uit de tentoonstellingszalen om de mogelijke schade te evalueren. De National Gallery of Art heeft de aanval krachtig veroordeeld en benadrukt dat het FBI deelneemt aan het onderzoek. De activisten beweren dat de aanval te maken heeft met de opwarming van de aarde.
Het beeld werd door de twee activisten besmeurd met (namaak) olie en bloed, die hun actie motiveerden met de boodschap dat onze leiders verantwoordelijkheid moeten nemen en de waarheid moeten vertellen over wat er met het klimaat gebeurt. De actie werd veroordeeld door de directeur van het museum, Kaywin Feldman, en de activisten werden gearresteerd. Deze actie roept vragen op over de effectiviteit en geschiktheid van dergelijke protestacties. Het beschadigen van cultureel erfgoed kan niet worden gerechtvaardigd. Het besmeuren van een kunstwerk kan niet alleen permanente schade veroorzaken, maar het tast ook de waardigheid en integriteit van het werk aan.
Het besmeuren van kunstwerken als klimaatactie is een trend die we steeds vaker zien. Deze acties krijgen steeds meer kritiek, ook in ons eigen land. De publieke opinie is grotendeels eensgezind dat het verstoren van de openbare orde en het besmeuren van kunstwerken niet bijdraagt aan de boodschap die klimaatactivisten willen uitdragen. Deze acties zorgen voor een averechts effect en kunnen op minder begrip rekenen. Er zijn andere manieren om een boodschap over te brengen, zonder daarbij schade toe te brengen aan cultureel erfgoed of het verstoren van de openbare orde.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten