51992379151 ffe2fcb980 c

Politie gebruikte virtuele agent en informant in onderzoek naar Extinction Rebellion (XR)

Politiekmrt 21 2023, 19:00
In aanloop naar de aanhouding van acht klimaatactivisten, kort voor de A12-blokkade op 28 januari, heeft een virtuele agent wekenlang meegekeken in twee besloten chatgroepen van Extinction Rebellion (XR). Dit blijkt uit het strafdossier over de zaak dat in handen is van De Groene Amsterdammer, Trouw en onderzoeksplatform Investico. Ook heeft de politie gebruikgemaakt van de hulp van een informant. Justitie verdenkt de acht activisten van opruiing door op te roepen tot de verboden wegblokkade. Twee van hen worden naast opruiing ook verdacht van vernieling. Alle acht kregen ze een gebiedsverbod voor de A12.
Het is een grijs gebied wat de politie mag doen als het gaat om meekijken in besloten online groepen. Willem Jebbink, de advocaat van de verdachten, wil dat de rechter kritisch kijkt naar de werkwijze in dit onderzoek. "Het werken met informanten en virtuele agenten ben ik in de vijftien jaar dat ik activisten bijsta nog nooit tegengekomen", aldus Jebbink. Ook Tamara Buruma, advocaat bij Prakken d'Oliveira en gespecialiseerd in opruiing, is verbaasd over de inzet van deze opsporingsmethoden bij een legale, vreedzame beweging. "Opruiing is een fors misdrijf, daarbij kunnen zware middelen worden gebruikt. Maar voor demonstranten zijn deze methoden niet ontwikkeld", aldus Buruma.
Het Openbaar Ministerie (OM) bestempelt zeven activisten als ‘influencers’ van de klimaatgroep. De politie verzamelde een groot aantal berichten op sociale media waarin prominente activisten zowel voor als na de arrestatie opriepen tot de blokkades. Tijdens het protest in januari zijn uiteindelijk ruim 760 activisten aangehouden. Het OM ziet het oproepen om de A12 te blokkeren als een strafbaar feit en stelt dat de belangrijkste opsporingsmethode in de zaak het verzamelen van Twitter-berichten is.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten