jan paternotte d66 9o1a6800

Jan Paternotte (D66) wil ondanks ruime overwinning BBB niets veranderen aan het stikstofbeleid

Politiekmaa 21 2023, 20:00
Ondanks dat de BoerBurgerBeweging (BBB) bij de recente verkiezingen een ruime overwinning behaalde, verandert dit niets aan het standpunt van D66-fractieleider Jan Paternotte als het gaat om stikstof. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas had eerder aangegeven dat D66 op dit vlak "moet buigen of barsten", maar Paternotte is niet van plan om zich te laten leiden door dergelijke termen van de BBB-voorvrouw.
In een fractieoverleg geeft Paternotte aan dat mensen in Nederland zien dat er veel wordt gesproken over het stikstofdossier en dat het tijd is om de problemen op te lossen. Volgens hem hoort daarbij dat het kabinet vasthoudt aan de deadline van 2030 om de stikstofuitstoot te halveren, zoals afgesproken in het coalitieakkoord en geadviseerd door Remkes. Paternotte benadrukt dat D66 vasthoudt aan de beloftes die zijn gedaan aan kiezers en dat hij niet van mening zal veranderen "omdat andere mensen op BBB hebben gestemd". Hij staat open voor gesprekken, maar wil niet toegeven aan druk van andere partijen.
Daarmee is te hopen dat het kabinet Rutte IV zo snel mogelijk valt. De partij van Paternotte, maar ook de andere coalitiepartijen staan er helemaal niet zo sterk voor, een conflict binnen de coalitie is dus het laatste wat ze bij D66 nu kunnen gebruiken. Het CDA wil namelijk wel een verandering zien in het stikstofbeleid van het kabinet en dat zorgt al vrij snel na de grote verkiezingswinst van BBB voor de eerste scheurtjes binnen de coalitie.
Het lijkt er vooralsnog niet op dat het stikstofbeleid van de regering binnenkort gaat veranderen. D66 blijft vasthouden aan de afspraken en beloftes die zijn gemaakt en wil hier niet zomaar van afwijken. Of dit nog tot verdere spanningen zal leiden binnen de coalitie of tussen D66 en BBB, zal moeten blijken.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten