tiktok g562080770 1920

Nederlandse ambtenaren moeten van Staatssecretaris van Huffelen spionagegevoelige apps zoals TikTok van hun telefoon verwijderen

Politiekmrt 22 2023, 9:00
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering roept rijksambtenaren op om spionagegevoelige apps zoals TikTok onmiddellijk van hun werktelefoon te verwijderen. Dit omdat het Chinese moederbedrijf van TikTok, ByteDance, banden onderhoudt met de Chinese overheid en het land een ‘offensief cyberprogramma tegen Nederland’ heeft.
We konden er natuurlijk op wachten, TikTok ligt namelijk al langer wereldwijd onder vuur vanwege de angst dat gegevens van gebruikers in handen kunnen komen van de Chinese overheid. Om TikTok te kunnen gebruiken moeten gebruikers de app toestemming geven om bepaalde data te verzamelen en op te slaan, wat zorgde voor vrees dat China toegang heeft tot deze gegevens. Het bedrijf achter de app, ByteDance, zou banden onderhouden met de Chinese regering en er bestond vrees dat video’s die de Chinese staat in verlegenheid brengen zouden worden verwijderd en video’s die een positief beeld laten zien juist in de tijdlijn van gebruikers vaker naar voren komen.
Wereldwijd zijn er verschillende landen die de app verbieden op zakelijke telefoons en andere overheidsapparaten vanwege de vrees dat gegevens van gebruikers in handen komen van de Chinese overheid. Zo hebben onder andere de Verenigde Staten, Canada, de EU, België, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk de app al verboden.
Het zal overigens niet voor iedereen een fijn besluit zijn, veel Kamerleden maken veelvuldig gebruik van het platform en hebben via TikTok een enorm bereik weten te genereren. Zo is Thierry Baudet (FVD) erg actief op de App en het zou natuurlijk uitermate zonde zijn als we niet meer kunnen genieten van zijn content. FVD is innovatief en weet altijd precies hoe ze op originele wijze hun achterban kunnen bereiken. Het komt de coalitiepartijen dan ook goed uit dat de veelgebruikte app nu onder vuur ligt.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten