1. Home
  2. - Frits Bosch - Verdwijnen van Credit Suisse is dreun voor Zwiters
frits bosch column

- Frits Bosch - Verdwijnen van Credit Suisse is dreun voor Zwiters

Opinie22 mrt 2023, 10:00
Mijn financiële contactpersoon in Genève schrijft me dat het verdwijnen van Credit Suisse een dreun is voor de trotse Zwiters. Toenemende werkeloosheid onder CS employés, er valt een enorm gat. Veel klanten hebben een rekening bij beide grootbanken, maar nu zal een groot deel wegstromen naar de kantonale (staatsbanken), Raiffeisen Bank en vooral naar de grote ZKB (Zürcher Kantonalbank), die een AAA (!) status heeft.
UBS wordt nu nóg groter, en valt vrijwel niet meer te behappen door Zwitserland en haar centrale bank (systemic risk) als die in de problemen komt (gemiddeld elke 10 jaar).
Het feit dat UBS in 2008 gered moest worden ligt nog vers inboet geheugen. Ook de ZKB wordt nu nogal groot voor kanton Zürich.
Psychologisch is het verdwijnen van CS een grote tik voor de bevolking. De naam Credit Suisse staat voor Zwitserland.
De kans is groot dat de directie van CS aangeklaagd wordt, maar net als bij Lehman zal het uiteindelijk niet veel effect hebben.
De AT1 bonds, ook die van andere grootbanken (bv. ING), zijn fors gedaald, wat flinke tikken uitdeelt aan hun vermogenspositie. Het zijn junkbonds geworden. Zwitserse pensioenfondsen (= pensioenen van de Zwitsers) hebben een flinke tik gekregen, ofschoon de fondsen dit al ruim hebben zien aankomen en hadden kunnen ingrijpen (behalve bij benchmark-fondsen).
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De UBS heeft nu relatief teveel vastgoed onder beheer in Zwitserland, en heeft nu bijna een monopolie (73% van de bevolking van Zwitserland woont in huurwoningen), maar hier zullen maatregelen voor komen.
Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten