the interior of the repair interior design 159045

Meest voorkomende renovaties in Nederland

Economiesep 01 2022, 17:34
Veel mensen kiezen ervoor om hun woning te renoveren. De reden hiervoor is dat ze toe zijn aan iets nieuws of dat bepaalde onderdelen aan vervanging toe zijn en omdat ze willen verduurzamen. Lees in dit artikel meer over de meest voorkomende renovaties in Nederland.
Dakrenovatie
Het dak heeft een belangrijke functie: het beschermt je woning tegen weersinvloeden en houdt warmte binnen. Een dakrenovatie wordt meestal uitgevoerd wanneer de dakbedekking de maximale levensduur heeft bereikt. Voor platte daken is dit gemiddeld na 25-40 jaar en voor hellende daken na 60 tot 80 jaar. Het kan ook voorkomen dat de dakbedekking eerder aan vervanging toe is: dit komt omdat het dak het gehele jaar door wordt blootgesteld aan (soms extreme) weersomstandigheden. Hierdoor komt het ook voor dat je dak eerder aan een renovatie toe is. Vaak is wanneer je gaat renoveren repareren niet meer mogelijk of veel duurder.
Tijdens een dakrenovatie worden er enkele onderdelen van het dak vernieuwd, zoals de dakbedekking, dakconstructie en de dakgoten. De dakbedekking wordt in zijn geheel verwijderd en ook het onderdak kan worden vernieuwd wanneer nodig. Ook het renoveren van de schoorsteen valt onder een van de werkzaamheden van dakrenovatie.
Volgens De 10 Beste kost een dakrenovatie voor een plat dak gemiddeld tussen de €75,- en €100,- per m². Voor een hellend dak ben je iets duurder uit: de gemiddelde prijs ligt tussen de €75,- en €125,- per m².
Gevelrenovatie
Net zoals het dak heeft ook de gevel een belangrijke functie in de bescherming van je woning tegen weersinvloeden. Het is vaak goed te zien wanneer je gevel toe is aan een renovatie. Je ziet dit aan kapotte gevelstenen, afbrokkelend voegwerk, scheuren in de muur en kapotte raamdorpels.
Een gevelrenovatie bestaat uit verschillende werkzaamheden. Als eerste wordt de gevel gereinigd. Dan worden beschadigde onderdelen vervangen. De volgende werkzaamheden vallen onder gevelrenovatie:
 • Herstellen of vervangen van beschadigde gevelstenen of voegwerk
 • Het vernieuwen van de raamdorpels
 • Het laten plaatsen van gevelisolatie
 • Nieuwe gevelbekleding
Na afloop van de werkzaamheden wordt de gevel geïmpregneerd. Dit maakt de gevel water- en vuilafstotend.
De kosten van een gevelrenovatie hangen af van de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Gemiddeld kost het vervangen van het voegwerk tussen de €40,- en €42,- per m². Het vervangen van de gevelstenen kost gemiddeld €12,50 per steen en het vernieuwen van de raamdorpels kost €35 per uur.
Keukenrenovatie
Een keukenrenovatie is een van de meest uitgevoerde renovaties in woningen. Bij een keukenrenovatie worden oude onderdelen vernieuwd. De indeling van de keuken verandert niet. Je hebt veel verschillende mogelijkheden wanneer je de keuken gaat renoveren.
De meest voorkomende werkzaamheden met een keukenrenovatie zijn:
 • Vernieuwen van de keukenfrontjes door verven of wrappen
 • Het vervangen van de keukentegels en/of het keukenblad
 • Vernieuwen van inbouwapparatuur
Zo krijgt je keuken een compleet nieuwe look!
De prijs van een keukenrenovatie ligt tussen de €350,- en €950,- voor een kleine keuken. Hierbij krijg je drie keukendeuren, drie ladefronten en een koelkast paneel. Voor een middelgrote keuken ligt de prijs gemiddeld tussen de €900,- en €2.000,-. Bij deze prijs zijn de volgende dingen inbegrepen: acht keukendeuren, vijf ladefronten en een koelkast- en vaatwasser paneel. Heb je een grote keuken met twaalf keukendeuren, zeven ladefronten en een koelkast- en vaatwasser paneel? Houdt dan rekening met een gemiddelde prijs tussen de €1.000,- en €3.000,- voor een keukenrenovatie. Hierbij zit de prijs van de vakman inbegrepen.
Elektrowerken
Het vernieuwen van de elektriciteit is ontzettend belangrijk voor de brandveiligheid van je woning. In oude woningen is het vaak nodig om dit te doen, omdat de manier van elektriciteit leggen sterk verouderd is.
Je kunt verschillende elektrowerken door een elektricien laten uitvoeren:
 • Het opstellen van elektra schema’s
 • Het aanleggen van de elektriciteit
 • Vervangen van de groepenkast
 • Verhelpen van stroomstoring en kortsluiting
 • Het aansluiten van de aardlekschakelaar
Een beginnende elektricien kost gemiddeld tussen de €35,- en €45,- per uur. Heb je een meer ervaren elektricien of een groter bedrijf? Houd dan rekening met een gemiddeld uurtarief tussen de €45,- en €75,-.
Verduurzaming: zonnepanelen, glas en cv-installatie
Het verduurzamen van woningen is een steeds belangrijker wordend onderwerp in de maatschappij. Veel Nederlanders houden zich bezig met het verduurzamen van hun woning: zeker met de stijgende gasprijzen wordt er meer geïnvesteerd in duurzaamheid.
De populairste investering zijn zonnepanelen. Met zonnepanelen ben je in staat om je eigen stroomverbruik volledig te dekken. Je bespaart ermee als snel honderden euro’s per jaar wat betekent dat je zonnepanelen binnen ongeveer 8 jaar volledig hebt, terugverdient.
Je komt in Nederland nog maar enkele woningen tegen met enkel glas. Daarentegen zijn er veel woningen met dubbel glas. Maar wist je dat de isolatiewaarde van HR-glas vele malen hoger ligt? Het is daarom zeker de moeite waard om je glazen te laten vervangen door HR-glas.
Ook met de cv-installatie wordt er gekeken naar de duurzaamste optie. In de meeste gevallen is dit een HR-ketel. Deze behaalt een rendement van ruim 100%: dit betekent dat er geen van de opgewerkte warmte verloren gaat. Het vervangen van je oude cv-ketel levert dus veel voordelen op.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten