Mogen motorrijders echt tussen files door rijden?

Mogen motorrijders echt tussen files door rijden?

Kun jij je als je met de auto in de file staat ook zo ergeren aan motorrijders die ‘gewoon’ tussen de rijbanen door de auto’s passeren? Niet alleen lijkt dat op valsspelen als jij als automobilist gedwongen stilstaat, het betekent ook nog dat je extra goed moet opletten omdat er ook nog iets tússen de rijbanen door voorbij kan komen. Mag het eigenlijk wel wat die motorrijders doen bij files of langzaam rijdend verkeer?

De regels in Nederland

Om met de deur in huis te vallen: het is in Nederland niet bij wet geregeld dat motoren in een file tussen de auto’s door mogen rijden. Wel is er sprake van een gedragscode met. Een motorrijder die zich aan deze gedragsregels, loopt dan ook niet tegen een bekeuring aan. De motorrijder moet volgens de gedragscode kiezen voor de ruimte tussen de meest linkse banen om de file te passeren. Ook moet de motorrijder richting aangeven op het moment dat hij of zij weer wil invoegen als de file weer begint te rijden. De motorrijder mag niet meer dan 10 km/u harder rijden dan de auto’s.

Waarom deze uitzonderingspositie?

Als automobilist kan het behoorlijk irriteren dat motorrijders tussen de auto’s door rijden in de file. Toch is er wel een begrijpelijke reden voor waarom dit toegestaan wordt, namelijk dat motorrijders erg kwetsbaar zijn in het verkeer en de meeste ongelukken bij een file gebeuren achteraan. Als er een auto achter op een motorrijder rijdt, zijn de gevolgen niet te overzien. Je kunt het dus als een veiligheidsmaatregel beschouwen die wel degelijk hout snijdt, net zoals het verplicht moet dragen van motorhelmen. Daar heb jij dan als automobilist weer geen last van. Overigens zijn motorrijders verder opmerkelijk genoeg niet verplicht om beschermende kleding te dragen, terwijl dit natuurlijk ook een rol speelt in hun kwetsbaarheid in het verkeer.

Mogen motorrijders echt tussen files door rijden?

De regels elders in Europa

Het is ook wel praktisch om te weten hoe het buiten Nederland zit, zeker met de zomervakantie op komst. Ieder land kan eigen regels opstellen, en dat blijkt dan in de praktijk ook zo te zijn. In Duitsland mogen motorrijders bijvoorbeeld níet tussen de file door rijden, maar eventueel wel over vluchtstrook. Dat gebeurt in Italië zo ongeveer standaard, hoewel niet vastgelegd is dat dat ook daadwerkelijk mag. In Frankrijk gaan motorrijders voortdurend tussen files en langzaam rijdend verkeer door en is de overheid van plan om daar strenger tegen te gaan optreden. In België mogen motorrijders zelfs nog iets meer dan in Nederland, namelijk tussen de file door rijden met niet meer 20 km/u meer dan de snelheid van de auto’s met een maximale snelheid van 50 km/u.

Als automobilist moet je dus in Nederland, België en Frankrijk rekening houden met motorrijders die bij langzaam rijdend of stilstaand verkeer tussen de auto’s door kunnen komen. Hoewel je misschien wel de neiging voelt, heb je het recht niet om de ruimte dicht te houden. Je moet dus zelf ook opletten dat je niet in aanrijding komt of een buitenspiegel kwijtraakt aan een motorrijder die tussen de rijbanen door gereden komt. Kijk dus ook erg goed uit als je je portier open wilt doen om voor frisse lucht te zorgen of even uit te stappen bij stilstaand verkeer, want met een beetje pech vang je een motorrijder in je deur.

Lees meer over:
Binnenland Europa Misdaad Verkeer

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties