image001 14

Nederlanders kunnen meer lenen door een hoger salaris

Economiefeb 19 , 13:51
De gemiddelde Nederlander kan in 2024 gemiddeld meer lenen door een verhoging van lonen. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. In 2024 gaan de meeste lonen in Nederland omhoog, waarbij het minimumloon het hardst stijgt. “Dit is goed nieuws voor veel mensen, omdat ze dan meer geld krijgen voor het werk dat ze doen. Door deze loonsverhoging kunnen huishoudens ook meer geld lenen, wat betekent dat ze misschien een groter huis kunnen kopen of meer geld kunnen uitgeven aan een nieuwe auto of keuken”, zegt Amanda Bulthuis, financieel expert bij Geld.nl.
Geld.nl heeft uitgerekend dat na een loonverhoging huishoudens duizenden euro's meer kunnen lenen. Ze keken naar 16 verschillende soorten huishoudens en hoeveel meer zij mogen lenen volgens de regels van de kredietverstrekkers. De berekeningen laten zien dat huishoudens tussen de € 2.750 en € 4.430 extra kunnen lenen. Vooral huishoudens die na de loonsverhoging net iets meer verdienen dan 1,5 keer modaal (€ 3.181 netto), merken een groot verschil. Zij kunnen soms wel meer dan € 4.000 extra lenen omdat kredietverstrekkers de kosten voor een huis en een auto minder zwaar tellen in de berekening.
Stellen kunnen meer lenen dan alleenstaande door hoger inkomen
Stellen kunnen meer lenen dan een alleenstaande, omdat ze vaker een hoger (gezamenlijk) inkomen hebben en niet per sé dubbel zoveel lasten als een alleenstaande. Met een hoger inkomen kan je een hoger bedrag aanvragen, omdat banken denken dat je het geleende geld makkelijker terugbetaalt. Als je meer verdient, heb je meestal ook extra geld over na het betalen van je vaste lasten, zoals je huis of eten. Daardoor vinden banken het minder risicovol om jou geld te lenen en mag je vaak een groter bedrag lenen.
Verder kan iemand met kinderen over het algemeen minder lenen dan iemand zonder kinderen. Kredietverstrekkers gaan er vanuit dat mensen met kinderen een hoger bedrag per maand over moeten houden om van te leven, kinderen kosten immers ook geld.
Tip! Wist je dat het renteverschil tussen kredietverstrekkers afgelopen jaar groter is geworden? Ga daarom geld lenen op Geld.nl. Vergelijk direct het meest complete aanbod leningen 100% onafhankelijk en kies de voordeligste lening die het beste past bij jouw situatie. Zo bespaar je gemiddeld 783 euro op je persoonlijke lening!
Consumenten krijgen loonsverhoging door inflatie
“Dat de lonen stijgen, komt door de hoge inflatie”, zegt Amanda Bulthuis. Inflatie wil zeggen dat de prijzen stijgen en dat het dus duurder wordt om boodschappen te kopen en je andere vasten lasten te betalen. Een loonsverhoging is dan dus nodig om te zorgen dat je nog steeds rond kunt komen. Bij een hoge inflatie vragen vakbonden en werknemers dus om een hogere loonsverhoging. In 2023 steeg de inflatie naar recordhoogte en stegen de lonen dus ook flink. In 2024 is de inflatie al weer wat gedaald en stijgen de lonen dus iets minder hard, maar nog steeds met naar verwachting gemiddeld 5% bruto.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten