animals abuse

Walgelijk! Slachthuizen spelen roulette met dierenlevens terwijl de overheid een oogje dichtknijpt

Binnenlandfeb 19 , 13:30
Nederland, we hebben een probleem. En niet zomaar een probleempje dat met een pleister en een kusje van mama opgelost kan worden. Nee, we hebben het over een diepgeworteld, smerig en ronduit beschamend probleem dat de hypocrisie van onze samenleving blootlegt. Slachthuizen, die fabrieken des doods, blijven dieren mishandelen met boetes die zo lachwekkend laag zijn dat het bijna een aanmoediging lijkt. En wie zit er weer te slapen achter het stuur? Juist, onze geliefde overheid.
Laten we even een duik nemen in de cijfers, als je maag dat aankan. Sinds 2012 – ja, je leest het goed, dat is meer dan een decennium geleden – zijn de boetes voor ernstige overtredingen van de Wet Dieren onveranderd gebleven. Een schamele 2500 euro. Een bedrag dat voor deze slachthuizen net zoveel pijn doet als een krasje op hun miljoenenwinsten. En terwijl de boetes voor bijna elke andere overtreding in dit land sneller omhoogschieten dan de bloeddruk van een politicus tijdens een debat, blijven de sancties voor dierenleed stagneren.
Nu roepen zelfs de VVD, PVV, PvdA/GroenLinks, en D66 – partijen die het zelden met elkaar eens zijn – dat dit niet langer kan. Maar wat doet onze overheid? Die haalt de schouders op en zegt: "Tja, het aanpassen van de boetes kost veel tijd." Veel tijd? Het lijkt wel of we leven in een bureaucratische nachtmerrie waarin het welzijn van dieren minder waard is dan de tijd die het kost om een document te updaten.
En dan hebben we het nog niet eens over de excuses van het ministerie van Landbouw. "Een jaarlijkse inflatiecorrectie toepassen kost relatief veel tijd." Serieus? Dus de inflatie kan wel elk jaar mijn boodschappen duurder maken, maar het beschermen van dieren tegen mishandeling, dat kan niet? Dit is niet alleen een klap in het gezicht van elk weldenkend mens, maar het toont ook aan hoe weinig deze regering geeft om het welzijn van dieren.
Herman Bröring, hoogleraar bestuursrecht, noemt de boetes 'relatief laag'. Relatief laag? Ze zijn ronduit belachelijk! Deze bedrijven 'tikken dit soort boetes zo af', alsof het niets is. En waarom? Omdat het ministerie van Landbouw, die de hoogte van de boetes bepaalt, blijkbaar meer geeft om de winst van de slachthuizen dan om de levens van de dieren die ze verwoesten.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we tegen al die veganonzin... maar we willen wél dat dieren goed behandeld worden. Denk jij daar net zo over? Steun ons dan! Doneer aan DDS en help ons pal te staan voor mensen én dieren.
Het is tijd dat we wakker worden en eisen dat onze overheid haar verantwoordelijkheid neemt. Dierenmishandeling in slachthuizen moet gestopt worden, en wel nu. Met torenhoge boetes en, waar nodig, gevangenisstraffen voor de verantwoordelijken. We moeten een duidelijk signaal afgeven dat dit soort barbaarsheid in onze samenleving niet wordt getolereerd. Het is een schande, een absolute schande dat we in een land leven waar de levens van onschuldige dieren zo weinig waard zijn. Schande over de overheid, schande over de slachthuizen, en schande over ons allemaal als we dit blijven accepteren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten