shopping gcb6dadaa6 1920

Nederlandse huishoudens zien kosten stijgen: inflatie in april volgens CBS naar 5,2 procent

Economiemei 02 2023, 11:00
Het leven in Nederland wordt steeds duurder, zo blijkt ook weer uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). De inflatie is in april gestegen naar 5,2 procent, ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dit is hoger dan in maart, toen de inflatie nog op 4,4 procent lag. De stijging komt voornamelijk door de energieprijzen, die minder sterk daalden dan in maart. Ook de prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak zijn opnieuw gestegen. Verder namen de prijzen van industriële goederen toe.
Supermarktprijzen stegen in april met gemiddeld 13,2 procent, tegen 15,1 procent in maart. De prijzen van industriële goederen stegen met 8,3 procent, tegen 8,8 procent in maart. Energie, inclusief motorbrandstoffen, werd echter bijna 22 procent goedkoper na een prijsdaling van ruim 28 procent een maand eerder. Het CBS hanteert een eigen meetmethode voor inflatie, waarbij ook kosten voor wonen worden meegenomen, zoals huren. Dit in tegenstelling tot de Europese rekenmethode, die alleen de kosten van consumptiegoederen meet.
De inflatie in de eurozone bedroeg in maart 6,9 procent op jaarbasis. De Europese Centrale Bank (ECB) zal naar verwachting de rente blijven verhogen, gezien de inflatie nog altijd boven de doelstelling van 2 procent ligt. Donderdag zal de ECB vergaderen over de rente en duidelijkheid verschaffen over de omvang van de volgende renteverhoging.
Het is dan ook begrijpelijk dat mensen in Nederland zich afvragen waarom het kabinet zoveel geld uittrekt voor de oorlog in Oekraïne terwijl veel Nederlandse huishoudens moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. De keuzes die gemaakt worden door de overheid hebben duidelijk invloed op de portemonnee van de gemiddelde Nederlander.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten