shutterstock 638342005

Google AI-pionier Geoffrey Hinton waarschuwt voor gevaren van kunstmatige intelligentie

Mediamei 02 2023, 10:17
De vooraanstaande expert op het gebied van kunstmatige intelligentie, Geoffrey Hinton, heeft onlangs in een gesprek met The New York Times zijn bezorgdheid geuit over de mogelijke gevaren van AI. Dit gebeurde kort na zijn afscheid bij Google, waar hij meer dan tien jaar heeft gewerkt. In het interview uit de 76-jarige Hinton zijn ongerustheid over het snelle tempo waarin AI zich ontwikkelt. "Beschouw de vooruitgang die in de afgelopen vijf jaar is geboekt. Extrapoleren we die vooruitgang naar de toekomst, dan wordt het alarmerend."
Hinton, die ook langdurig actief was aan de Universiteit van Toronto, startte in 2012 een onderneming gericht op kunstmatige intelligentie. Hij werkte samen met twee van zijn voormalige studenten aan software die later een essentieel onderdeel zou worden van onder andere ChatGPT. In 2013 kocht Google zijn bedrijf voor 44 miljoen dollar (circa 40 miljoen euro) en vervolgens trad Hinton in dienst bij het grote techbedrijf.
De man die in de technologiewereld bekendstaat als de "AI-peetvader", heeft Google verlaten om onbelemmerd te kunnen spreken over de risico's van AI. Echter, in het interview met The New York Times gaat hij niet dieper in op specifieke aspecten van zijn voormalige werkzaamheden. Ook geeft hij weinig prijs over welke dreigingen hij verwacht voor de mensheid. Wel benadrukt hij dat het haast onontkoombaar is dat "kwaadwillenden AI zullen inzetten voor verderfelijke doeleinden."
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Met zijn openlijke bezorgdheid sluit Hinton zich aan bij een groeiende groep vooraanstaande figuren in de techindustrie. In maart deden meer dan 1.100 prominente techprofessionals gezamenlijk een oproep voor een tijdelijke halt in de ontwikkeling van AI-systemen. Zij stellen dat geavanceerde AI-systemen aanzienlijke gevaren met zich meebrengen voor de maatschappij, als bedrijven onzorgvuldig met deze technologieën omgaan. Niet lang na deze oproep verscheen er een open brief van negentien ex-leiders van de Association for the Advancement of Artificial Intelligence, waarin zij een soortgelijke waarschuwing gaven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten