35078655875 aa5a2dbb30 k

Opwaartse prijstrend in Nederland zet door: Energietarieven en voedselprijzen stijgen verder in mei

Economiejun 01 2023, 17:00
De prijzen in Nederland zijn in mei opnieuw gestegen, waarbij het tempo van de stijging verder is toegenomen in vergelijking met de voorgaande maand. Deze toename werd voornamelijk veroorzaakt door de minder sterke daling van energieprijzen in april. Daarnaast zijn de prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak opnieuw gestegen, zij het iets minder sterk dan in april.
Volgens een eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de inflatie vorige maand 6,1 procent. In april was de inflatie al onverwacht gestegen tot 5,2 procent op jaarbasis, vergeleken met 4,4 procent in maart. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door de minder sterke daling van energieprijzen en de stijging van de voedselprijzen. Vorig jaar September bereikte de inflatie een piek van 14,5 procent, terwijl de gemiddelde prijsstijging van producten in supermarkten vorige maand 12,8 procent bedroeg, in vergelijking met 13,2 procent in april.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hanteert inflatiecijfers volgens de Europese methode om een nauwkeurige vergelijking met andere Europese landen te maken, waarbij onder andere geen rekening wordt gehouden met de woninghuren. Het Europese statistiekbureau Eurostat komt later vandaag met de inflatiecijfers voor de gehele eurozone. De inflatie in het eurogebied bedroeg in april 7,0 procent op jaarbasis. Onlangs is gebleken dat de inflatie in Duitsland, Frankrijk en Spanje in mei juist was afgekoeld.
Aangezien de inflatie nog steeds boven de doelstelling van 2 procent ligt, wordt verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente zal blijven verhogen. De beleidsmakers van de ECB komen halverwege juni weer samen. Over het algemeen wordt verwacht dat de rente met een kwart procentpunt verhoogd zal worden om de inflatie onder controle te houden.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten