51992379151 ffe2fcb980 c

Sylvain Ephimenco spot met Extinction Rebellion: "Mijn dochters gaan niet in bikini de A12 blokkeren"

Opiniejun 01 2023, 18:00
In zijn column in Trouw heeft Sylvain Ephimenco een hilarisch loopje genomen met de blokkeeracties van Extinction Rebellion op de A12. De scherpe columnist maakt een geestige vergelijking tussen de betogers en de realiteit van de wereldwijde klimaatuitdagingen.
Ephimenco begint zijn column met een knipoog naar zijn dochters: "Mijn dochters zijn te rationeel om op de A12 in bikini te gaan natdansen." Met deze ironische opmerking plaatst hij direct een kritische noot bij de opmerkelijke acties van Extinction Rebellion. Terwijl zij met hun protesten trachten aandacht te vragen voor klimaatverandering, wijst Ephimenco erop dat het blokkeren van een snelweg in bikini weinig effect zal hebben op de wereldwijde milieu-uitdagingen.
Om zijn punt kracht bij te zetten, haalt de columnist de realiteit van landen als China en India aan, waar honderden steenkoolcentrales gepland staan. Hij benadrukt op komische wijze dat het dansen in bikini op de A12 niet echt een oplossing biedt voor deze grootschalige klimaatproblematiek. Met een vleugje sarcasme stelt Ephimenco: "Daar helpt het in je bikini blokkeren van de A12 niet echt tegen."
Maar de humor gaat verder. Ephimenco deelt zijn persoonlijke overpeinzingen en stelt zichzelf de levensvraag: "Hoe zou ik reageren als ik, zappend voor de televisie, plots een van mijn dochters in bikini op de A12 zou zien dansen onder de reinigende kracht van in Duitsland geleende waterkanonnen?" Met deze absurde hypothetische situatie prikkelt de columnist de lachspieren van zijn lezers en maakt hij een komische verwijzing naar de onwaarschijnlijkheid van dergelijke gebeurtenissen.
Met zijn scherpe pen en gevoel voor humor weet Sylvain Ephimenco een luchtige toon te creëren in een debat dat vaak gespannen en serieus is. Hij zet de lezer aan het denken en brengt op een vermakelijke manier nuances aan in het klimaatprotest. Zijn column is een welkome afwisseling in het nieuwslandschap, waarin humor en relativering soms ver te zoeken zijn.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Of zijn dochters daadwerkelijk op de A12 zullen verschijnen in bikini, blijft vooralsnog een hypothetische vraag. Maar één ding is zeker: Sylvain Ephimenco weet met zijn humoristische pen de lezers te vermaken en tegelijkertijd kritisch te laten nadenken over de effectiviteit van sommige protestacties.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten