rotterdam g41cb91d2a 1280

Metershoog standbeeld van Zwarte vrouw op Nikes moet het culturele klimaat in Rotterdam verrijken

Binnenlandjun 01 2023, 19:00
In de vroege ochtenduren van woensdag werd op het bruisende Stationsplein van Rotterdam een opmerkelijk standbeeld geïnstalleerd. Het imposante beeld toont een jonge zwarte vrouw van maar liefst 3,5 meter hoog, gehuld in Nikes, met haar handen nonchalant in haar zakken. Binnen enkele uren was het beeld voltooid door de aannemer, een gift van de stichting Droom en Daad, het filantropische fonds van de familie Van der Vorm dat als doel heeft het culturele klimaat in Rotterdam te verrijken. Staatssecretaris Gunay Uslu (D66) zal op vrijdag plechtig het vrouwbeeld onthullen.
Het standbeeld, genaamd "Moments Contained", belichaamt een jonge zwarte vrouw van bijna vier meter hoog. Ze staat niet op een voetstuk als een beroemdheid of een heldin, maar presenteert zich als een alledaagse vrouw. Wim Pijbes, de eigenaar van de stichting Droom en Daad, beschrijft het beeld als iets waarin veel mensen zich kunnen herkennen. "Deze vrouw is groter dan het leven zelf, maar tegelijkertijd ook toegankelijk," voegt hij toe in een interview met het AD.
De betekenis achter het standbeeld wordt bewust open gelaten, met Pijbes die benadrukt dat het aan het individu is om zijn of haar eigen interpretatie eraan te geven. "Iedereen mag zien wat ze willen, iedereen mag er alles van vinden," verklaart hij. Het beeldhouwwerk is een kritische reactie van de kunstenaar, genaamd Price, op traditionele monumenten die vaak witte mannen op paarden uitbeelden, met een overduidelijke uitstraling van macht. Price stelt zichzelf de vraag welke mensen we als samenleving waarderen en welke mensen we vertegenwoordigen.
Het standbeeld "Moments Contained" op het Rotterdamse Stationsplein nodigt voorbijgangers uit om stil te staan bij de representatie van verschillende gemeenschappen in de openbare ruimte. Het beeld symboliseert empowerment en biedt een ruimte voor reflectie over de waardering van diverse individuen binnen onze samenleving.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten