1. Home
  2. Stijging in financiële hulpvragen door mensen met hogere inkomens: Financiële problemen raken alle inkomensklassen
9314082207 aedcf73c06 c

Stijging in financiële hulpvragen door mensen met hogere inkomens: Financiële problemen raken alle inkomensklassen

Economie31 mei 2023, 16:00
Mensen met een hoger inkomen hebben vorig jaar onverwacht vaker financiële hulp gezocht, zo blijkt uit het recente jaarverslag van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) over 2022. Deze opmerkelijke trend, waarbij een groter percentage mensen met een bovenmodaal inkomen financiële hulp inriep, is gebaseerd op gegevens van verschillende bronnen, waaronder gemeentelijke afdelingen voor financiële hulp, stichtingen en private organisaties.
In 2022 meldde maar liefst 30 procent van degenen die financiële hulp zochten bij een hulpverlener een modaal inkomen, tegenover slechts 13 procent met een bovenmodaal inkomen. Dit was een opmerkelijke verschuiving ten opzichte van het voorgaande jaar, toen 24 procent van de hulpzoekenden een modaal inkomen had (destijds gelijk aan €38.500 bruto per jaar) en slechts 9 procent een bovenmodaal inkomen. Volgens de NVVK waren vooral de energiecrisis en de toenemende inflatie de voornaamste oorzaken van de financiële problemen waarmee zelfs mensen met hogere inkomens te maken kregen.
De NVVK maakt zich zorgen over het feit dat mensen onvoldoende financiële buffers hebben om onverwachte tegenslagen, zoals hogere energielasten door een crisis, op te vangen. Aan de andere kant is het positief dat een deel van deze groep mensen de weg naar financiële hulpverlening heeft gevonden. Voor deze groepen is "de gemeente" namelijk niet de eerste instantie waar ze aan denken bij financiële problemen, aldus de NVVK.
Opvallend genoeg nam ook het aantal ondernemers dat in 2022 financiële hulp zocht aanzienlijk toe ten opzichte van het voorgaande jaar. Het aantal ondernemers dat een beroep deed op financiële hulpverlening steeg met maar liefst 58 procent, van 2.186 naar 3.447.
Desondanks is er een positieve ontwikkeling te melden: het totale aantal schuldregelingen is vorig jaar juist gedaald. De NVVK verklaart dit fenomeen door de coronapandemie, waardoor in 2021 minder mensen zich meldden voor schuldhulpverlening. De nasleep van deze crisis had echter nog steeds gevolgen in 2022, mede doordat het opzetten van een schuldregeling veel tijd in beslag neemt.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten