leon de winter

Leon de Winter in zijn column: ''Poetin een smerige schurk, maar wat zijn wij?''

Opiniemei 31 2023, 15:00
Leon de Winter pleit in zijn column in de Telegraaf voor een kritische blik op de huidige ontwikkelingen in Europa en de rol van de Europese Unie (EU). Volgens De Winter heeft de EU nu de oorlog die nodig is om een Europese eenheid te smeden, zij het op een andere manier dan we gewend zijn. Hij legt de nadruk op de gevolgen van de uitbreiding van de NAVO, de rol van Amerika en de reactie van Rusland.
De Winter benoemt dat Amerika streeft naar de globalisering van de wereld en dat Rusland hierbij als een obstakel wordt gezien. De uitbreiding van de NAVO zou bedoeld zijn om de gevaren van een Russisch-Chinese alliantie te verzwakken. In dit licht beschrijft De Winter hoe een mogelijke oorlog met Oekraïne bedoeld was om Rusland tot een langdurige uitputtingsslag te verleiden, waarbij Poetin in de val zou trappen. Hij wijst erop dat er voorspellingen werden gedaan dat Rusland binnen 72 uur in Kiev zou staan, en dat deze voorspellingen als uitnodigingen klonken. Ook Poetin geloofde in de snelle val van Kiev, mede door verkeerde informatie over de staat van zijn legers.
De Winter benadrukt dat de EU nu een schone oorlog heeft, een oorlog zonder ruïnes. Hij verwijst naar de manier waarop de oorlog is "ge-outsourcet" naar Oekraïne, zodat de gesneuvelden niet uit Europese steden komen. Hij plaatst kritische kanttekeningen bij de Europese eenheid en stelt dat deze tot nu toe alleen op papier heeft bestaan. Volgens De Winter weten de elites in Brussel dat natiestaten ontstaan in vuur en met bloedvergieten, en dat een wrede vijand nodig is om eenheid te smeden.
De Winter werpt de vraag op wat wij, in Europa, eigenlijk zijn. Hij noemt Poetin een smerige schurk, maar stelt ook steeds dringender de vraag wie wij zijn in dit geheel. Zijn column geeft een cynische kijk op de situatie en roept op tot zelfreflectie.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
De column van Leon de Winter is een uitnodiging om kritisch na te denken over de ontwikkelingen in Europa en de rol van de EU. Hoewel zijn woorden cynisch zijn, bieden ze een perspectief dat aanzet tot discussie en reflectie. Het is belangrijk om diverse standpunten en analyses te belichten om een compleet beeld te krijgen van de complexe geopolitieke situatie waarin we ons bevinden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten