people 2557396 1920

Studenten pechgeneratie zijn weer de lul: Torenhoge rente op studieschulden verkleint hypotheekkansen

Economiemrt 06, 9:00
De zogenoemde 'pechgeneratie' - jongeren die tussen de klippen van het leenstelsel moesten navigeren zonder de reddingsboei van een studiebeurs - heeft het al niet makkelijk gehad. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt hun toegang tot de toch al onbereikbare woningmarkt verder versperd door een draconische verhoging van de rente op hun studieschulden. Van Bruggen Adviesgroep slaat alarm in de Telegraaf: de financiële toekomst van deze al geplaagde groep ziet er nog somberder uit dan we dachten.
Laat het even bezinken: studenten die dit jaar afstuderen, worden geconfronteerd met een rente op hun studieschuld die maar liefst vijfmaal hoger ligt dan vorig jaar. Ja, u leest het goed: van 0,46% naar een verbijsterende 2,56%. Deze verhoging heeft een directe impact op hun vermogen om een huis te kopen, met maar liefst €10.000 minder hypotheekruimte als gevolg. In een tijd waarin de woningprijzen de pan uit rijzen, lijkt dit de genadeklap voor de dromen van velen om ooit een eigen huis te bezitten.
De nieuwe hypotheekregels, bedoeld om een realistischer beeld te geven van de financiële lasten van een studieschuld, werken in deze context averechts. Waar voorheen enkel de omvang van de schuld een rol speelde, wordt nu ook de rentevoet meegewogen. Een 'goede wijziging' op papier, maar een desastreuze in de praktijk voor hen die afstuderen onder het juk van de verhoogde rente. Neem het voorbeeld van een jong stel met een studieschuld van €40.000 en een gezamenlijk inkomen van €75.000 - vorig jaar konden zij nog rekenen op een hypotheek van €325.239, maar door de hogere rente is dit nu gedaald naar slechts €313.239.
Dit is het zoveelste bewijs dat de huidige beleidsmakers falen in het beschermen van de belangen van jongeren. Eerst het leenstelsel, dat een generatie opzadelde met torenhoge schulden zonder de belofte van een toekomstige financiële verlichting, en nu dit. Het is een klap in het gezicht van de pechgeneratie, die toch al zo veel te verduren heeft gekregen. Het terugdraaien van het leenstelsel en het herintroduceren van de basisbeurs was een stap in de goede richting, maar de situatie rondom de hypotheekverstrekking toont aan dat de weg naar eerlijke kansen voor iedereen nog lang en vol obstakels is.
Zeg ja tegen supervers, overheerlijk en betaalbaar eten met de Allround Box van EerlijkEten! In samenwerking met DDS en toegewijde Nederlandse boeren brengen Thierry Baudet en Gideon van Meijeren jou het beste van de natuur direct aan je deur. Van knapperige groenten tot sappig vlees, verse vis en perfecte aardappelen - proef de puurheid in elke hap. Kies vandaag nog voor de EerlijkEten Allround Box en ervaar de ongeëvenaarde smaak van versheid. Bestel via onze link en steun DDS met je aankoop. Ga voor eerlijk, kies voor EerlijkEten!
Deze ontwikkelingen zijn meer dan een financieel vraagstuk; ze zijn een symbool van de groeiende kloof tussen generaties, en tussen de dromen van jongeren en de harde realiteit. Het wordt tijd dat de beleidsmakers inzien dat de toekomst van Nederland afhangt van de kansen die we onze jongeren bieden. De pechgeneratie verdient beter dan dit. Het wordt tijd voor actie, tijd om de belangen van jongeren écht voorop te stellen. En dat begint met het bieden van eerlijke kansen op de woningmarkt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten