big brother spy eye surveillance

'Tegen de misdaad': bedragen van meer dan 100 euro binnenkort 'onder de loep genomen'

Economienov 21 2022, 16:30
Als het aan het kabinet - en de coalitie - ligt kunnen de vijf grote Nederlanders banken binnenkort alle betalingen die groter dan 100 euro zijn... controleren. Om dat voor elkaar te krijgen is weliswaar een wetswijziging nodig, maar die komt er ook aan. Sterker nog, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme is al ingeleverd bij de Tweede Kamer.
Tijdenlang wordt al gewaarschuwd door zogenaamde 'wappies' dat de staat ál onze financiën in de gaten wil houden. Steeds weer. Tot op de cent. Álles wordt in de gaten gehouden.
Dat angstbeeld wordt razendsnel werkelijkheid. De Telegraaf - die dit natuurlijk een geweldig plan vindt, zogenaamd omdat de krant hartstikke anti-misdaad is - legt uit dat banken rekeningen nu al in de gaten houden. Nou ja, soortemet. Er wordt gekeken naar "verdachte patronen." Maar natuurlijk kunnen ze niet zien wat er bij andere banken gebeurt - en er is ook geen "100 euro" ondergrens (wat bijzonder laag is).
Dat gaan ze nu anders doen als het aan het kabinet ligt. De ene bank gaat kunnen zien wat bij de andere bank gebeurt. En ja, daarbij wordt dus 100 euro gehanteerd als grens. Alles daarboven is in beginsel mogelijk verdacht.
Zowel de Raad van State (RvS) als de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vinden deze wet totaal geschift. Want, zeggen zij, het kan "de weg openen voor ongekende massasurveillance." Nou, ik heb nieuws voor alle betrokkenen: dat "kan" niet slechts, dat is nadrukkelijk de bedoeling ervan. 
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Maar het kabinet zegt dat het 't plan een beetje heeft aangepast en dat de "zorgen" van de RvS en AP nu weggenomen zouden moeten zijn. De betaaldata gaat namelijk volgens die aanpassingen "geanonimiseerd" naar de analisten van TMNL. Als die dan iets verdachts zien geeft die een signaal aan de betrokken bank(en). Díé zien dan de persoonsgegevens en komen dan in actie (of nemen contact op met de politie).
Huhu. Ja. Tuurlijk.
Maar ik heb even een miniem ander puntje. Koppel deze wet aan de digitale euro van koningin Maxima, en wat krijg je dan?
Juist: de totalitaire economische controlestaat. Voel jij je ook zo vrij?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten