20775048531 b3c5fc7063 c

Zonnepanelen subsidie gered: Een stralende overwinning voor de consument!

Economiefeb 05, 11:00
Het lijkt erop dat het gezonde verstand eindelijk heeft gezegevierd in de Haagse politieke arena. Het demissionaire kabinet wilde de steun voor de zonnepanelen, voor huishoudens, afbouwen. Maar dankzij een krachtige opstand in de Eerste Kamer blijft de broodnodige subsidie op stroom van zonnepanelen behouden. Een glorieuze dag voor zowel de trotse panelenbezitters als de hoopvolle huurders die nu ook een stukje van de zonnestraal kunnen meepikken.
Het is een overwinning op de kortzichtigheid van een overheid die, in haar blinde ijver om te bezuinigen, bijna vergat wat werkelijk belangrijk is: het verlichten van de financiële last op miljoenen Nederlandse huishoudens. In een tijd waarin de netten kreunen onder de druk en de energierekeningen de pan uit rijzen, komt deze beslissing geen moment te vroeg.
De Tweede Kamer had, in haar oneindige wijsheid, besloten om de salderingsregeling – een cruciaal onderdeel van onze strijd tegen de torenhoge energiekosten – te schrappen. Dit zou ongetwijfeld hebben geleid tot een donkere wolk over de zonnige vooruitzichten van vele Nederlanders. Maar de Eerste Kamer, gesteund door de fracties van BBB en PvdA/GL, heeft aangetoond dat er nog hoop is. Hoop op een eerlijk, rechtvaardig en betaalbaar energiebeleid.
De weerstand tegen het afschaffen van de regeling groeide gestaag, niet in de laatste plaats door de onzekerheid die het veroorzaakte bij consumenten en het leed dat het toebracht aan installatiebedrijven. Het plan van demissionair minister Jetten om de steun stapsgewijs af te bouwen vanaf 2025 leek een voldongen feit, maar de politieke wind is gedraaid.
De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) erkent dat de steunmaatregel zijn beste tijd heeft gehad, gezien de forse daling van de prijzen van zonnepanelen. Dit maakt de investering in groene energie ook zonder de subsidie aantrekkelijk. Echter, het afschaffen van de regeling zonder een solide alternatief zou een klap zijn voor de lagere- en middeninkomens die nu juist kunnen profiteren. En je gaat de spelregels ook niet veranderen tijdens de wedstrijd.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dat walgelijke kartel en de walgelijke kartelspelletjes. Denk jij daar net zo over? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons het wanstaltige kartel en karteldieren als Omtzigt elke dag weer te bestrijden.
Senator Ferd Crone (PvdA/GL) vecht terecht voor het behoud van deze regeling, wijzend op het belang van toegankelijke groene energie voor iedereen. Zijn strijd, samen met die van andere kritische partijen zoals PVV, BBB, JA21, en de PvdD, heeft de overhand gekregen. De Eerste Kamer stemt morgen over dit besluit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten