portraitfactorynl de dagelijkse standaard 282

BBB viert feest: 'Het BBB-verstand breekt door in het kabinet'

Politiekokt 26 2023, 18:00
Caroline van der Plas, Nicki Pouw-Verweij, Derk Jan Eppink en Lilian Helder zijn vandaag dolblij. Dat laat hun partij heel duidelijk weten op X (voorheen Twitter). De reden? Het kabinet is gekomen met een landelijk verbod op zonneparken in weilanden en de natuur.
"YES!" schrijft het partijaccount op het belangrijkste sociale medium van 2023. "Eindelijk breekt het gezonde BBB-verstand door in het kabinet. Vanaf dag 1 hebben wij ons keihard verzet tegen #zonneparken op landbouwgrond. Nu is daar eindelijk het landelijke verbod!"
Vervolgens bedankt de partij alle mensen die op 15 maart op de partij gestemd hebben. De gedachtegang daarachter is, natuurlijk, dat die ervoor hebben gezorgd dat BBB de grootste partij is in de Eerste Kamer, en dat dit impact heeft gehad op dit besluit van het kabinet.
Ironisch genoeg is er ook een ander aspect aan dit verbod - een aspect dat door weinig mensen wordt opgemerkt, maar daarom niet minder belangrijk is. Voor de verkiezingen van 22 november was dit onderwerp namelijk een echt issue. Het wordt zelfs meegenomen in de stemwijzer.
Door dit verbod nu uit te vaardigen zorgt het kabinet ervoor dat dit campagneonderwerp verdwijnt. De rechtsere partijen kunnen er geen campagne meer op voeren, en de linksere partijen moeten het eigenlijk maar voor lief nemen (want ja, anders gaat de VVD natuurlijk niet met ze in zee).
Strategisch dus een slimme zet van het kabinet - zeker als je bedenkt dat ze zelf ook wel wisten dat er ná de verkiezingen echt wel zo'n verbod zou komen gezien het feit dat zowel NSC als BBB wel moeten meeregeren.
Helaas is het zeer de vraag of ze dit begrijpen bij BBB. Want hoewel ze daar in weinig tijd best groot en invloedrijk zijn geworden, ontbreekt het Van der Plas en kornuiten met enige regelmaat aan strategisch inzicht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten