14086693619 1d5641df7d c

Economische ramp in zicht: Eurozone glijdt steeds verder af in een bedrijvigheidscrisis

EUaug 23 2023, 20:00
Het gaat van kwaad naar erger voor de economische bedrijvigheid in de eurozone. Terwijl de hoop op herstel na de pandemie nog broos was, zijn recente cijfers een koude douche voor optimisten. In augustus kromp de bedrijvigheid in de eurozone nog sterker dan een maand eerder. Vooral de industrie staat al geruime tijd onder druk door dalende orders en afnemende productie, maar nu lijkt ook de dienstensector te bezwijken onder de economische last.
Volgens de voorlopige cijfers van marktonderzoeker S&P Global is de krimp in de industrie weliswaar iets minder sterk dan in juli, maar het blijft een verontrustende trend. De algehele index van S&P Global, die de bedrijvigheid in het eurogebied meet, daalde in augustus naar een zorgwekkende stand van 47,0, vergeleken met 48,6 een maand eerder. Deze inkoopmanagersindex fungeert als een barometer voor de economische situatie, en de daling naar het laagste niveau sinds november 2020 is ronduit alarmerend.
De graadmeter voor de industrie bereikte in augustus een zorgwekkende 43,7, slechts marginaal hoger dan het dieptepunt van 42,7 een maand eerder. Hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank suggereert dat de kleinere krimp in de industrie mogelijk wijst op het bereiken van een bodem, maar dit is nauwelijks reden tot juichen. In juli daalde de activiteit in deze sector nog tot het laagste punt in 38 maanden.
Wat nog zorgwekkender is, is dat de dienstensector nu ook een krimp laat zien. Dit is de eerste keer dit jaar, en het is een verontrustend teken. De aanhoudende hoge inflatie en de gestegen leenkosten hebben consumenten aanzienlijk voorzichtiger gemaakt in hun uitgaven, wat een zware tol eist van de dienstensector, inclusief horeca, detailhandel en toerisme.
Duitsland, als grootste economie in de eurozone en belangrijkste handelspartner van Nederland, wordt zwaar getroffen. De krimp versnelde, voornamelijk als gevolg van een dramatische verslechtering van de dienstensector. Hoewel de Duitse industrie een lichte verbetering liet zien ten opzichte van juli, blijft de economie als geheel zorgwekkend presteren. Frankrijk, de tweede grootste economie in de eurozone, bevindt zich ook in een zware recessie.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
De Britse economie, die onlangs het eurozoneblok verliet, liet eveneens een onverwachte krimp zien. Volgens ING-econoom Bert Colijn schetsen de cijfers van S&P Global een "zorgelijk beeld" voor de eurozone, waarbij de kans op een recessie toeneemt. En zelfs te midden van deze economische neergang blijft de Europese Centrale Bank vastberaden om de rente te verhogen om de inflatie aan te pakken, een beslissing die de economie verder zou kunnen vertragen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten