EU-topman Borell vreest voor 2024: 'Kan net zo'n populistisch jaar worden als 2016'

EUdec 28 2023, 13:00
Josep Borrell, de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, lijkt nachtmerries te hebben over een nieuwe golf van nationaal-populisme in 2024, aangewakkerd door de steeds verergerende migrantencrisis. Deze potentiële politieke aardverschuiving zou vergelijkbaar kunnen zijn met de schokgolven van Brexit en de overwinning van Trump in 2016.
Borrell geeft toe: "Ik ben bang voor angst, ik ben bang dat Europeanen stemmen uit vrees. Angst voor het onbekende en onzekerheid zorgt wetenschappelijk bewezen voor een hormonale reactie die oproept tot het zoeken van veiligheid."
De gevestigde orde van de EU zit duidelijk in haar maag met de mogelijkheid dat nationaal-conservatieve en populistische partijen grote winsten kunnen boeken tijdens de Europese Parlementsverkiezingen in juni 2024. In Duitsland, de socialistisch bestuurde economische gigant van de EU, heeft de Alternative voor Duitsland (AfD) al aanzienlijke vooruitgang geboekt op lokaal en regionaal niveau in 2023.
De populistische rechtervleugel in Europa heeft wisselend succes gekend: Viktor Orban won in Hongarije voor de vierde keer op rij in 2022, en Italië koos Giorgia Meloni, verondersteld de meest conservatieve premier in decennia te zijn, hoewel zij snel ondermijnd werd. In Spanje verloren populisten terrein tijdens de verkiezingen, en de socialistische regering klampte zich vast aan de macht, ondanks dat de establishment-rechtse partijen hen naar de tweede plaats drukten.
In Polen werd de Wet en Rechtvaardigheidspartij (PiS) vervangen door Donald Tusk, een voormalige EU-president, ondanks dat ze als eerste eindigden, na een coalitie van globalistische partijen die een deal sloten om de macht te grijpen. Maar in Nederland eindigde populistische voorvechter Geert Wilders als eerste in de verkiezingen, hoewel de onderhandelingen over de volgende regering, die een vorm van coalitie zal zijn, nog onbeslist zijn.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS gaan we ons best doen om ervoor te zorgen dat de grote angst van Borell werkelijkheid wordt: dat 2024 inderdaad een herhaling wordt van 2016. Dat is namelijk noodzakelijk als we onze manier van leven willen behouden (of: terug willen krijgen). Denk jij daar net zo over? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons in deze strijd tegen globalistische engnekken als Borell.
Kortom, hoewel populisten niet overal flink hebben gewonnen dit jaar heeft Borell als EU-bureaucraat en globalist pur sang wel degelijk reden om angst te hebben voor 2024. Voor globalisten als hij zijn populisten immers "de grote vijand." De enige vraag is: hoe ver willen Borell en zijn mede EU-globalisten gaan om 'populisten' tegen te werken en eronder te houden?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten