shutterstock 2287864407

Europese Commissie waarschuwt Twitter: aanpassen of hoge boetes riskeren

EUapr 27 2023, 12:00
Nieuwe EU-regels voor sociale media kunnen Twitter in moeilijkheden brengen, volgens Eurocommissaris Vera Jourova, verantwoordelijk voor media binnen de Europese Commissie. Jourova uitte haar bezorgdheid over wat zij de "ongebreidelde agressieve Russische propaganda" op het platform van miljardair Elon Musk noemt. Ze waarschuwt dat de ongekozen EU-bureaucratie dit later dit jaar niet langer zal "toestaan."
In een interview met het ANP en andere persbureaus, deelde Jourova haar ongemak over Twitter, waar ze naar eigen zeggen geconfronteerd wordt met "Russische agitprop en nepnieuws." Ze heeft daar geen keiharde cijfers en bewijs voor maar beschouwt dit als een "persoonlijk" gevoel.
Elon Musk heeft gezegd dat hij van Twitter een vrijplaats wil maken waar mensen hun meningen vrij mogen delen tenzij ze de wet met voeten treden. Volgens de Tsjechische die opgroeide onder het communisme botst dit met de wens van Brussel om 'misstanden' aan te pakken. Jourova betreurt het vertrek van veel Twitter-personeel dat belast was met het bestrijden van desinformatie.
Na de zomer wordt de Europese gedragscode voor internetplatforms als Twitter verplicht. Overtreders riskeren hoge boetes en kunnen uiteindelijk zelfs offline worden gehaald. Jourova waarschuwt dat Twitter "mogelijk een moeilijke tijd krijgt als straks de regels van kracht zijn". Tot die tijd blijft er "ruimte voor dialoog".
De Tsjechische Eurocommissaris, die opgroeide onder het communisme, merkt op dat de Europese Unie "de informatieoorlog aan het verliezen is." Ze is bezorgd over het succes van Russische propaganda, bijvoorbeeld met betrekking tot de oorlog in Oekraïne, in ontwikkelingslanden.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Critici van het standpunt van de Europese Unie vrezen echter voor toenemende censuur en een afname van de vrijheid van meningsuiting. Zij zijn bezorgd dat het bestrijden van wat door de EU als desinformatie wordt bestempeld kan leiden tot het beperken van legitieme meningen en het onderdrukken van controversiële standpunten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten