shutterstock 2271792065

Koning Willem-Alexander spreekt zich uit tegen OneLove-banden voor sporters

Politiekapr 27 2023, 11:00
Het is koningsdag en dat betekent dat koning Willem-Alexander weer flink wat aandacht krijgt. Vandaag heeft hij daar zelf ook voor gezorgd door zich in de podcast Door de ogen van de koning uit te spreken tegen verplichtingen of dringende verzoeken aan sporters om OneLove-armbanden te dragen. "Daar moet je sporters niet mee belasten," aldus de koning.
Tijdens het WK in Qatar en ook in de gewone Nederlandse competitie is er met regelmaat onrust vanwege de OneLove-armband. Zo weigerde Feyenoord-aanvoerder Kökcü de band te dragen omdat dit in strijd is met zijn religieuze opvattingen.
De koning heeft zich hier nu over uitgesproken. Hij vindt dat sporters niet "belast" moeten worden met dit onderwerpen. Dit geldt zéker voor armband-acties in landen waar mensen vinden dat er niet genoeg tolerantie is, zoals het geval was bij het WK in Qatar.
"Een sporter is een sporter," zegt Willem-Alexander. "Hun hele leven zetten ze alles opzij om op topniveau te kunnen presteren. Het ligt niet aan de voetballers dat er in 2010 gekozen is om een WK in Qatar te houden."
"Zij zijn sporters, ze hebben zich gekwalificeerd voor het WK," gaat de koning verder in de aflevering van de podcast die helemaal om hem draait. "Zij kunnen er niks aan doen waar het WK is en zij moeten zich concentreren op de sport. Sport en politiek moet je op dat niveau uit elkaar houden."
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Kökcü en andere 'weigeraars' kregen veel kritiek te verduren vanuit de media en zelfs vanuit de politiek. Zo zei NOS-commentator Jeroen Elshoff eerder dit jaar dat een aanvoerder als Kökcü gewoon de band moet dragen. Shorttrack analist Cees Juffermans was het daarmee eens.
Het is duidelijk dat de koning daar dus anders over denkt. Hij wil dit overlaten aan mensen zélf.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten