Tunahan Kuzu (DENK) bekritiseerd na harde uitspraken over CIDI en Israël

Politiekapr 27 2023, 13:00
Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu (DENK) is op Twitter bekritiseerd nadat hij een video maakte waarin hij het CIDI "de lange arm van Israël in Nederland" noemt. Ook stelt hij in de video dat Israël feitelijk een "zionistische apartheidsstaat" is die "Palestina bezet."
In de video zegt Kuzu dat hij de afgelopen week een "heel apart mailtje" heeft gekregen van het CIDI. "U weet wel," zegt hij, "dat is dat lobbyclubje van Israël. De lange arm van Israël in Nederland."
Waarom ze mailden? Nou, ze willen graag de 75e verjaardag van Israël vieren met Kamerleden. Dus ook met die van DENK. Daarvoor sturen ze alle Kamerleden drie vragen... en dan willen ze graag dat die Kamerleden die vragen beantwoorden voor een camera, zodat ze er een mooie video van kunnen maken.
Maar daar zijn Kuzu en co. niet van gediend. In plaats van te wachten op iemand van het CIDI hebben zij besloten zelf een video op te nemen waarin ze de vragen beantwoorden.
De eerste vraag is wat het Kamerlid aan Israël bewonderd heeft de afgelopen 75 jaar. "Nou, eigenlijk vrij weinig," zegt Kuzu daarop. "Maar wat ik wel interessant vind is dat je internationaal recht kunt schenden, dat je VN-resoluties aan je laars lapt, dat je illegaal andermans grond bezet, dat je weerloze Palestijnse burgers beschiet zoals recent nog gebeurde in de Al Aqsa-moskee... en dat je daarmee wegkomt. Eigenlijk zou Poetin daar heel veel van kunnen leren."
Op het moment dat Kuzu dat zegt zie je beelden van premier Netanyahu die de hand schudt van diezelfde Poetin.
"Dus als je dat al een felicitatie waard vindt: gefeliciteerd Netanyahu, gefeliciteerd Israël, gefeliciteerd al die extreem-zionistische rechtsradicale mensen in de Israëlische regering. Gefeliciteerd dat je dit voor elkaar krijgt."
Tenslotte zegt Kuzu dat wat hij Israël 'toewenst' is dat "we morgen Palestina erkennen. Dat in Israël moslims, joden en christenen vreedzaam naast elkaar kunnen leven en niet tegen elkaar worden opgezet door extremistische politici en charlatans als Netanyahu."
Daarop sluit Kuzu cynisch af: "Gefeliciteerd CIDI. Doei!"

Kritiek

Op Twitter is er veel kritiek op de video van DENK, van mensen die vinden dat het onterecht is dat Kuzu Israël een "zionistische apartheidsstaat" noemt. Veel twitteraars laten weten dat ze de tweet van DENK gerapporteerd hebben, wat inhoudt dat ze hopen dat de tweet door Twitter verwijderd wordt en DENK mogelijk geband.
Er zijn ook veel mensen die Kuzu van "antisemitisme" beschuldigen:
Er wordt ook gezegd dat Kuzu strafrechtelijk vervolgd zou moeten worden:
Ook zijnk er mensen die vinden dat Kuzu onjuistheden verkondigt:
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Op het moment van schrijven is de Twittervideo van DENK zo'n 80 keer gedeeld en meer dan 40.000 keer bekeken. Op Facebook is de video 44 keer gedeeld, 283 keer geliket, en heeft de video meer dan 130 reacties. Opvallend is dat het CIDI zelf nog niet gereageerd heeft op de video. Wel heeft de lobbyorganisatie een tweet geretweet van Mark Rutte waarin die Israël feliciteert met het 75-jarig bestaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten